Germania va înjumătăți ajutorul militar pentru Ucraina, în ciuda posibilității ca Trump să revină la Casa Albă

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Germania va înjumătăți ajutorul militar pentru Ucraina, anul viitor, chiar dacă există posibilitatea ca republicanul Donald Trump să revină la Casa Albă și să reducă și el sprijinul pentru Kiev, potrivit Reuters.

Ajutorul german pentru Ucraina va fi redus la 4 miliarde de euro în 2025, de la aproximativ 8 miliarde de euro în 2024, conform unui proiect de buget pentru 2025. Germania speră că Ucraina va putea să își acopere cea mai mare parte a nevoilor militare cu cei 50 de miliarde de dolari în împrumuturi, proveniți din veniturile activelor rusești înghețate, convenite de Grupul celor Șapte, și că fondurile alocate pentru armament nu vor fi folosite în totalitate.

Washingtonul a insistat pentru acordarea rapidă a acestor împrumuturi pentru a oferi Ucrainei o sumă mare imediat. Oficialii spun că liderii UE au fost de acord cu această idee parțial, pentru a reduce riscul ca Ucraina să rămână fără fonduri dacă Trump revine la Casa Albă.

Săptămâna aceasta, Europa a fost alarmată după ce Trump l-a ales pe senatorul J.D. Vance, care se opune ajutorului militar pentru Ucraina și a avertizat că Europa va trebui să se bazeze mai puțin pe Statele Unite pentru a-și apăra continentul, ca și candidat la vicepreședinție.

Trump a stârnit critici acerbe din partea oficialilor occidentali pentru că a dat de înțeles că nu va proteja țările care nu îndeplinesc țintele de cheltuieli pentru apărare ale alianței militare transatlantice și chiar ar încuraja Rusia să le atace. Germania a fost criticată pentru că nu a atins în mod repetat ținta NATO de a cheltui 2% din produsul intern brut pentru apărare.

Stocurile forțelor armate germane, deja reduse de decenii de subfinanțare, au fost și mai mult epuizate de aprovizionările cu arme către Kiev. Până acum, Berlinul a donat trei unități de apărare aeriană Patriot către Kiev, mai mult decât orice altă țară, reducând numărul de sisteme Patriot din Germania la nouă.

Coaliția fracturată a Germaniei, formată din social-democrații de stânga, liberalii pro-business și ecologiștii Verzi, a avut dificultăți în a respecta ținta de cheltuieli a NATO din cauza regulilor autoimpuse care limitează suma împrumuturilor de stat pe care le pot contracta. Deși ajutorul militar pentru Ucraina va fi redus, Germania va respecta ținta NATO de a cheltui 2% din PIB pentru apărare în 2025, cu un total de 75,3 miliarde de euro.

La câteva zile după invazia Rusiei în Ucraina din 2022, cancelarul Olaf Scholz a anunțat o „Zeitenwende” – un punct de cotitură istoric pentru Germania – cu un fond special de 100 de miliarde de euro pentru a moderniza armata. Din acest fond special, vor fi alocate 22 de miliarde de euro pentru apărare, plus 53,3 miliarde de euro din bugetul obișnuit, o sumă mai mică decât cea solicitată de ministrul apărării Boris Pistorius.

Bugetul pentru 2025 vine cu planificarea financiară pe termen mediu până în 2028, anul în care fondul special al forțelor armate pentru a îndeplini obiectivele minime de cheltuieli ale NATO urmează să se epuizeze și vor fi necesari 80 de miliarde de euro pentru apărare, conform planului financiar. Pentru anul 2028, există un deficit de 39 de miliarde de euro în bugetul obișnuit, din care 28 de miliarde de euro sunt necesare pentru a respecta ținta NATO fără fondul special, potrivit unor surse din Ministerul de Finanțe. Deciziile privind modul în care va fi acoperit acest deficit nu vor fi probabil luate până după alegerile din 2025.

"Cei 80 de miliarde de euro prevăzuți pentru 2028 pur și simplu nu există,” a spus Ingo Gaedechens, membru al comisiei de buget din parlament din partea partidului conservator de opoziție CDU. "Coaliția nici măcar nu încearcă să ascundă acest lucru, ci îl admit deschis.”, a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel