Germania a luat decizia de a majora salariul minim acordat pe oră la 12 euro până în a doua jumătate a anului.
Germania urmează să majoreze salariul minim la nivel național la 12 euro pe oră în octombrie, a anunțat guvernul, citat de Euronews. Cancelarul Olaf Scholz a spus că de noua lege va beneficia mai mult de 10% din populația activă a țării.
Proiectul de lege a fost adoptat ca parte a unui acord de coaliție între Partidul Social Democrat (SPD) al lui Scholz, Verzii și Partidul Liber Democrat (FDP).
Această măsură va crește salariul pentru aproape 6,2 milioane de lucrători, inclusiv cetățeni care desfășoară activități independente și lucrătorii independenți. Germania intenționează să-și majoreze salariul minim în două etape, de la 9,82 euro la 10,45 euro la 1 iulie și apoi la 12 euro la 1 octombrie.
Ministrul Muncii, Hubertus Heil, a spus că legea va aduce beneficii în special femeilor, precum și lucrătorilor „din estul țării”, „cei care au menținut economia Germaniei în timpul pandemiei”.
Odată cu creșterea salariului minim, guvernul a aprobat o creștere a plafonului de venit lunar pentru așa-numitele „mini-locuri de muncă” - locuri de muncă cu fracțiune de normă, de la 450 de euro la 520 de euro.
Măsura va crește, de asemenea, puterea generală de cumpărare în Germania cu 4,8 miliarde de euro, potrivit Confederației Sindicatelor Germane (DGB). Creșterea salariului minim ar putea alimenta și inflația, care a atins deja un maxim record de aproximativ 5% la sfârșitul anului 2021 și ar putea afecta prețurile alimentelor.
Criticii au spus că o creștere a salariului minim va îngreuna angajarea de personal în timpul fazei de redresare, pe măsură ce economia Germaniei are încă dificultăți din cauza pandemiei de COVID-19.
România continuă să fie codaşă în clasamentul privind cuantumul salariului minim pe economie, din Uniunea Europeană. Oficiul European de Statistică a publicat recent primele date pe 2022 privind salariile minime pe economie ale statelor UE. Ai noştri câştigă, în medie, 515 euro, în timp ce Luxemburg este ţara cu cel mai mare venit minim lunar care ajunge şi la 2.257 de euro. 21 din 27 de state membre ale UE, adică peste două treimi, au un salariu minim pe economie. Potrivit INS, românii angajaţi în IT şi în industria textilă câştigă cel mai bine. Iar dacă angajatorii mai sunt şi din Bucureşti, cu atât mai mare remuneraţia din fiecare lună. Citește continuarea AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News