Germania: Vaccinarea obligatorie a picat în Parlament

Fotgrafie cu rol ilustrativ
Fotgrafie cu rol ilustrativ

Proiectul de introducere a unei obligativități generale de vaccinare împotriva Sars-CoV-2 în Germania a eșuat. Joi, deputații au respins propunerea de vaccinare obligatorie începând cu vârsta de 60 de ani. 

Cancelarul social-democrat Olaf Scholz a pledat în favoarea obligativității generale de vaccinare ca măsură de precauție pentru toamnă.

Cu toate acestea, din cauza diferențelor evidente de opinie, guvernul de coaliție – alcătuit de social-democrați, liberali și ecologiști - nu a propus un proiect de lege pe această temă. Votul s-a desfășurat în mare parte independent de cerințele de partid.

Pentru a obține o majoritate, unii deputați social-democrați, liberali și ecologiști au prezentat un proiect de compromis. Edulcorând propunerea vaccinării obligatorii începând cu vârsta de 18 ani, aceștia au convenit asupra unei inițiative comune cu un grup de parlamentari care susțineau o posibilă vaccinare obligatorie de la vârsta de 50 de ani. 

Inițiativa a picat în Bundestag cu 378 de voturi împotrivă, 296 pentru și 9 abțineri

Această propunere a fost supusă la vot ca singur proiect de lege elaborat, dar nu a întrunit majoritatea. Anterior, mai multe moțiuni împotriva vaccinării obligatorii fuseseră și ele respinse, potrivit DW.com

Planurile prevedeau ca toate persoanele cu vârsta de cel puțin 60 de ani să fie obligate să prezinte o dovadă de vaccinare sau de trecere prin boală până la 15 octombrie.

Persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani care nu sunt vaccinate (situație în care s-ar afla și persoanele vaccinate numai cu primele două doze) ar fi fost obligate să se lase consiliate. 

Casele de asigurări de sănătate urmau să informeze cetățenii cu privire la obligațiile, consilierea și ofertele de vaccinare până la 15 mai. Unii parlamentari au catalogat această variantă drept ”smintită”, avertizând că ea nu poate fi pusă în practică din punct de vedere logistic. 

Ideea introducerii vaccinării obligatorii a fost inițial respinsă categoric de principalele partide politice, inclusiv de actualul cancelar Olaf Scholz în campania electorală. 

Ministrul Sănătății, Karl Lauterbach, a reacționat cu îngrijorare la eșecul din Bundestag, scriind joi pe Twitter: ”Este o decizie foarte importantă, pentru că acum lupta împotriva virusului va fi mult mai grea în toamnă. Nu va fi de ajutor nicio acuzație politică. Mergem mai departe”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel