Germania vrea finalizarea acordului de liber schimb între UE și țările Mercosur

FOTO: Freepik @Oksana Kumer
FOTO: Freepik @Oksana Kumer

Fermierii francezi nu susțin finalizarea acestui acord și spun că subiectul nu vizează doar Franța, ”ci este un subiect la nivel european”

Olaf Scholz, cancelarul german, a reafirmat luni că acordul de liber schimb dintre Uniunea Europeană și țările Mercosur ”trebuie finalizat în sfârșit”, în ciuda opoziției puternice pe care o stârnește, în special din partea Franței, relatează AFP.

”După mai bine de douăzeci de ani (de negocieri), acum trebuie să finalizăm în sfârșit acordul de liber schimb cu Mercosur”, a declarat Scholz la o conferință de presă în marja summitului G20 de la Rio de Janeiro, notează Agerpres.

”A durat mult prea mult timp, așa cum a fost negociat. Nu este un exemplu bun. Avem nevoie de mai multe acorduri de liber schimb. Lumea se schimbă”, a spus Scholz.

Comisia Europeană, susținută de mai multe țări precum Germania și Spania, speră să semneze până la sfârșitul anului acordul de liber schimb negociat de zeci de ani între UE și țările Mercosur (Argentina, Brazilia, Uruguay, Paraguay și Bolivia). Dar alți membri ai UE se opun, în frunte cu Franța, prima țară agricolă a continentului în ceea ce privește valoarea.

Mesajul lui Macron pentru ”liniștirea” fermierilor


Duminică, președintele francez Emmanuel Macron a declarat la Buenos Aires că Franța nu va ”semna în forma actuală” acordul de liber schimb dintre Uniunea Europeană și Mercosur, spunând că vrea să ”liniștească fermierii” și să ”continue” să se opună acestuia.

”Vom fi în toate departamentele, începând de luni și timp de câteva zile, pentru a face auzită vocea Franței, în contextul reuniunii G20 din Brazilia și sperăm că toate țările europene ni se vor alătura pentru că acesta nu este un subiect care vizează Franța ci este un subiect european”, a declarat Arnaud Rousseau, președintele Sindicatului FNSEA, în apelul de chemare la protest făcut săptămâna trecută. De asemenea, sindicalistul a afirmat că ”nu vrem să provocăm necazuri francezilor, suntem aici pentru a le spune că suntem mândri să îi hrănim și să continuăm să producem în Franța”.

Reamintim că la începutul anului, a avut loc o mișcare de amploare istorică în sectorul agricol european, inclusiv în România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel