Germania își va consolida forțele armate pentru a le transforma în „coloana vertebrală” a descurajării și apărării colective în Europa, a declarat Berlinul joi, puțin înainte de a emite noi directive de apărare pentru prima dată în mai bine de un deceniu, relatează Reuters.
Aceste directive, primele de la suspendarea serviciului militar obligatoriu în 2011, urmau să fie anunțate mai târziu.
Documentul va oferi detalii mai profunde despre ceea ce înseamnă exact "Zeitenwende", schimbarea majoră de politică anunțată de cancelarul german Olaf Scholz după invazia Rusiei asupra Ucrainei, în februarie 2022.
Ca prim pas pentru a restabili forțele armate la un nivel adecvat după decenii de slăbiciune în urma Războiului Rece, Germania a creat un fond special de 100 de miliarde de euro pentru achiziționarea de arme moderne.
Într-un editorial pentru Tagesspiegel, joi, ministrul Apărării, Boris Pistorius, a subliniat că războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă o amenințare militară reînnoită, schimbând fundamental rolul Germaniei și al Bundeswehr-ului.
În fața acestei agravări a situației de securitate, Berlinul își propune să transforme armata germană în "coloana vertebrală a descurajării și apărării colective în Europa", a menționat el.
Așa cum Germania, în calitate de țară de primă linie în Războiul Rece, a beneficiat de desfășurarea trupelor aliate, partenerii Germaniei se așteaptă acum ca Berlinul să își asume responsabilitatea și să exercite rolul de lider, a adăugat el.
Pistorius a invocat angajamentul Berlinului de a desfășura permanent o brigadă de luptă în Lituania, o premieră pentru Germania, ca dovadă că țara sa își asumă într-adevăr noul rol.
Anunțând schimbări fundamentale în toate domeniile Bundeswehr-ului pentru a face instituția "pregătită să ducă un război", el a explicat că structura viitoare a forțelor germane va fi determinată de ceea ce este necesar pentru apărarea țării și a aliaților săi.
Cu toate acestea, nu a oferit detalii cu privire la modificările prevăzute, marcând o schimbare semnificativă după decenii în care Germania, la fel ca mulți dintre aliații săi occidentali, s-a concentrat pe misiuni externe, în țări precum Afganistan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu