În ciuda problemelor de sănătate provocate de legalizarea din Statele Unite ale Americii, guvernul Germaniei continuă planurile de legalizare a marijuanei.
Ministrul Sănătății din Germania a confirmat că guvernul va merge mai departe cu planul său de a legaliza cumpărarea și deținerea de marijuana pentru uz recreațional, în ciuda riscurilor de sănătate și sociale legate de această plantă.
Deținerea a până la o uncie de canabis va deveni legală, iar adulților li se va permite să cumpere marijuana de la spații licențiate din toată țara, a declarat miercuri Karl Lauterbach (SPD).
Pentru adulții cu vârsta peste 21 de ani, conținutul de THC, componenta psihedelică a medicamentului, va fi limitat la 15%, în timp ce pentru cei cu vârsta între 18 și 21 de ani, acesta va fi limitat la 10%. În anii 1960, cea mai mare parte din marijuana fumată avea un conținut de THC de aproximativ 2%, în timp ce în anii 1990, acesta a fost crescut la aproximativ 5%. Cei de peste 21 de ani ar avea acces legal la marijuana cu niveluri de THC de trei ori mai mari decât cele din anii 1990. Toată marijuana vândută va trebui să fie produsă în Germania, importurile fiind interzise.
Potrivit rapoartelor, piața va fi strict reglementată, cu restricții asupra tuturor reclamelor și vor fi introduse reglementări pentru a se asigura că centrele autorizate de vânzare sunt situate la o distanță suficientă de școli și cluburile în care merg tinerii.
Karl Lauterbach a spus că în ultima vreme Germania nu a avut „niciun succes tangibil” în războiul împotriva drogurilor. El a adăugat că, odată cu creșterea comportamentului de dependență în rândul adulților, „tendința merge într-o direcție greșită”.
„Legalizarea canabisului este necesară dacă vrem să punem capăt luptei noastre fără succes împotriva criminalității legate de droguri. Legea va reduce, de asemenea, consumul, în special în rândul tinerilor. Scopul este o sănătate mai bună și un consum mai mic.”, a scris el pe Twitter.
Există, totuși, o opoziție considerabilă față de planuri, atât din partea politicienilor, cât și a oamenilor de știință.
„Comisia pentru droguri a farmaciștilor germani s-a pronunțat în mod clar împotriva legalizării canabisului în scopuri recreative și a avertizat asupra riscurilor pentru sănătate ale consumului de canabis”, a avertizat Thomas Preis, șeful Asociației Farmaceștilor din Rinul de Nord, scrie RMX.
În alte zone ale lumii, Canada, Uruguay şi mai multe state federale din componenţa Statelor Unite au făcut deja acest lucru. Cât despre folosirea în scopuri medicale a canabisului, această practică este mai răspândită: aproximativ 30 de ţări au autorizat-o deja.
Ţările de Jos au devenit un pionier din acest punct de vedere, în 2003, în cadrul Uniunii Europene, fiind urmate de peste alte 20 state membre UE din totalul celor 27.
Malta a adoptat în decembrie 2021 o reformă ce autorizează posesia unei cantităţi de cel mult şapte grame de canabis şi cultivarea a cel mult patru plante de marijuana pentru fiecare utilizator cu vârsta de peste 18 ani. Dincolo de şapte grame şi până la 28 de grame, utilizatorul riscă o amendă de 100 de euro. Sunt de asemenea interzise consumul de canabis în public şi consumul în faţa unui minor.
În Luxemburg, Guvernul a depus pe 22 iunie 2022 un proiect de lege ce prevede, în special, autorizarea cultivării la domiciliu a canabisului (cel mult patru plante per utilizator).
În Ţările de Jos, posesia, consumul şi vânzarea cu amănuntul pentru cantităţi de până la cinci grame de canabis sunt permise începând din 1976 în cafenele. Cultivarea sa şi vânzarea sa angro, care sunt în principal controlate de bande criminale, sunt interzise (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News