Germania vrea să obțină banii blocați ai Rusiei. Peste 700 de milioane de euro de la o instituție financiară rusă

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Germania vrea să confiște suma de peste 700 de milioane de euro de la o instituție financiară rusă.

Într-un moment în care coaliția de guvernare din Germania se străduiește să găsească bani din cauza crizei bugetare încă în curs, s-ar putea să primească un câștig neașteptat: o mare parte din banii blocați ai Rusiei.

Miercuri, procurorul federal suprem al Germaniei a anunțat o propunere de confiscare a aproximativ 720 de milioane de euro deținute de o instituție financiară rusă într-un cont bancar din Frankfurt.

”Nu vom permite ca fondurile rusești folosite pentru a finanța războiul ilegal de agresiune împotriva Ucrainei să fie păstrate nestingherite în conturi germane”, a scris ministrul Justiției, Marco Buschmann, pe X, adăugând: ”Democrația liberală se apără de partea celor atacați și se opune violenței cu ajutorul legii.”

Moțiunea reprezintă o intensificare a eforturilor Germaniei de a sancționa Rusia. Dacă procurorii vor avea succes, fondurile rusești înghețate vor intra în visteria federală a Germaniei, potrivit unui oficial care are cunoștință de acest caz, oferind guvernului un potențial avantaj financiar.

Filiala Bursei de Valori din Moscova

Până în prezent, Germania a luat măsuri doar pentru a îngheța fondurile deținute de companiile și persoanele fizice rusești sancționate. Cele 720 de milioane de euro în cauză, care, potrivit oficialului, sunt deținute de o filială a Bursei de Valori din Moscova, au fost înghețate după ce Uniunea Europeană a decis, în iunie 2022, să includă instituția în sancțiunile impuse din cauza invaziei Moscovei în Ucraina.

În prezent, este de competența Tribunalului Regional Superior din Frankfurt să decidă dacă Germania poate confisca în cele din urmă banii. Procedurile judiciare vor fi probabil de durată.

Confiscarea banilor blocați ai Rusiei nu este lipsită de precedent juridic internațional. În luna mai, procurorul general al SUA, Merrick Garland, a anunțat primul transfer de active rusești confiscate pentru a fi utilizate în Ucraina. În această lună, Comisia Europeană a prezentat un plan de utilizare a activelor rusești înghețate în UE pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei, deși un acord mai larg asupra acestui plan nu este deloc asigurat.

S-a încercat retragerea banilor

Procuratura a declarat că a putut lansa o procedură penală pentru confiscarea banilor deoarece ”persoane necunoscute responsabile de instituția financiară rusă” au încercat să retragă cele 720 de milioane de euro după ce acestea fuseseră înghețate, un act care ar constitui o încălcare a legislației germane.

Anunțul a fost făcut chiar în momentul în care cabinetul german s-a reunit miercuri pentru a avansa cu un nou buget pentru 2024, care impune reduceri dureroase în diverse domenii. Reducerile de cheltuieli au devenit necesare după ce o decizie a Curții Constituționale a făcut o gaură de 60 de miliarde de euro în buget.

Demersul procurorului de a confisca cele 720 de milioane de euro nu are legătură cu criza bugetară. Moțiunea a fost de fapt depusă la 7 iulie, dar a fost făcută publică abia miercuri din cauza întârzierilor în găsirea unui avocat al apărării pentru instituția rusă, potrivit oficialului care are cunoștință de acest caz, citat de POLITICO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel