Germanii sunt invitați să-și petreacă iarna în Grecia pentru scăpa de facturile mari la încălzire din țara lor.
Ministrul grec al Turismului a trimis o invitație pensionarilor germani care doresc să scape de facturile astronomice la încălzire și alte costuri mari de trai în iarna care vine, îndemnându-i să vadă țara sa ca pe o alternativă, scrie The Guardian.
Având în vedere că facturile la gaz s-au dublat deja în Germania și se așteaptă să crească de aproximativ șapte ori față de nivelul acestora de acum un an, Vasilis Kikilias a spus că Grecia le promite germanilor căldură, ospitalitate și prețuri mai mici la alimente și în restaurante.
"În toamnă și iarnă ne-ar aduce o mare bucurie să primim pensionari germani care doresc să experimenteze o iarnă mediteraneană, cu ospitalitate greacă, vreme blândă și un nivel ridicat de servicii.", a declarat Kikilias pentru cel mai mare tabloid de vânzări din Germania, Bild, adăugând: "Vă vom aștepta".
El a comparat invitația sa cu oferirea de azil și a descris-o ca pe o modalitate de a mulțumi contribuabililor germani care i-au ajutat pe greci să-i scape din criza financiară din 2008.
Primarii din toată Grecia s-au alăturat apelului. Panagiotis Simandirakis, primarul orașului-port Chania din Creta, a spus că insula oferă probabil cele mai bune condiții – doar două luni din ceea ce este în mod normal o iarnă extrem de blândă în comparație cu cea a Germaniei – pentru a permite oamenilor să "supraviețuiască crizei din iarnă". El a spus că aproape toate costurile, de la chirie la o ceașcă de cafea sau o pâine în Creta, sunt o fracțiune din cele care sunt acum în Germania.
Unii ar putea alege să interpreteze invitația lui Kiklias ca fiind doar un truc de marketing, menit să stimuleze industria turismului grecesc, însă mai mulți pensionari germani au salutat joi ideea ca un răspuns constructiv la ceea ce pare să aducă o iarnă grea, în special pentru gospodăriile cu venituri mici care înfruntă deja o rată a inflației de 8%.
"Este o sugestie destul de utilă, mai ales dacă ar ajunge să coste mai puțin decât să stai acasă ", a spus Petra Schneider, o pensionară din Köln.
Asociația agenților de turism germani VUSR a sugerat deja în mai că Guvernul ar putea găsi mai ieftin pe termen lung să subvenționeze vacanțele în locuri mai calde în valoare de aproximativ 500 de euro de persoană, pentru a ajuta gospodăriile să economisească la factura de gaz și pentru a păstra sănătatea lor.
Politicienii din opoziție au spus că ideea trebuie tratată cu prudență, nu în ultimul rând pentru că ar putea avea un efect negativ asupra economiei Germaniei.
Într-un sondaj realizat de Civey, două treimi dintre germani au spus că se tem de lipsa de gaze în această iarnă. Germania a fost în criză de când au început lucrările anuale de întreținere la conducta Nord Stream 1, care aduce majoritatea gazului din Rusia prin Marea Baltică în Germania. Există îngrijorări că Gazprom, compania rusă care administrează conducta, ar putea folosi defecțiuni aparente în lucrări ca pretext pentru a nu reporni alimentarea cu gaz. Municipalitățile și-au prezentat deja planurile privind modul de reducere a energiei, în special oprirea utilizării gazului pentru producerea de electricitate, astfel încât rezervele să poată fi aprovizionate cât mai mult posibil până la iarnă.
Măsurile includ reducerea căldurii din piscinele municipale, stingerea luminilor stradale și a semafoarelor, dar și oprirea iluminatului decorativ de pe clădirile oficiale, cum ar fi monumentala Poartă Brandenburg din Berlin. "Camere calde" sau "insule de căldură" – spații pentru oameni care conțin paturi în care cei cu venituri mai mici ar avea ocazia să se încălzească mai degrabă pe prețul autorităților decât pe al lor – sunt, de asemenea, discutate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu