Elena Mateescu, director ANM, a spus cât timp vom mai avea ger în țara noastră.
Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a vorbit despre masa de aer polar care a adus viscol și ger în mare parte din țară, explicând cât timp vom avea parte de această vreme geroasă.
"Rămâne în vigoare atenționarea meteorologică de cod galben până în această seară, la ora 23, pentru sudul Moldovei, estul Munteniei și Dobrogea, acolo unde intensificările de vânt vor fi susținute. Vor fi viteze la rafală mai mari de 65 - 70km/h, iar în acest interval, pe parcursul intensificărilor, putem să vorbim de viscol, ca urmare a ninsorilor slabe asociate.
Semnificativ este regimul de temperaturi, pentru că pentru că, până joi dimineață, la ora 10, avem, de asemenea, în vigoare o informare meteorologică de temperaturi foarte scăzute în zonele centrale, estice și nordice ale țării.
În această noapte și mâine dimineață ne așteptăm ca mercurul din termometre să coboare până la valori de -21 de grade Celsius în zonele depresionare din estul Transilvaniei sau în nordul Moldovei, acolo unde și în această dimineață și pe parcursul nopții au fost valori de până la -18 grade (...) În noaptea de miercuri spre joi, în continuare (gerul se menține) în zonele nordice și centrale, chiar și în cele estice, cu valori sub -16 grade. De altfel, în toată țara vorbim de temperaturi negative, atât pe parcursul zilelor, la nivelul maximelor diurne, cât și al minimelor nocturne.
Joi o să consemnăm o ușoară creștere la nivelul maximelor, până la 6 - 7 grade, posibil în partea de sud și sud-vest. Însă vineri și sâmbătă vremea se va răci accentuat în toată țara și mai ales în zonele centrale, nordice și estice, acolo unde minimele vor coborî din nou sub pragul de -15, -16 grade.
De mâine, o să observăm deja o ameliorare în ceea ce privește aria precipitațiilor și cantitățile acestora.
Regimul de temperaturi până la sfârșitul acestei săptămâni va caracteriza o vreme geroasă pe parcursul nopților și dimineților, dar și ziua, când temperaturile nu vor crește semnificativ. Ele rămân negative în toată țara, poate ușor pozitive, la nivelul a 1 - 2 grade în partea de vest.
Cum spuneam, vineri și sâmbătă are loc o nouă răcire de natură să conducă la scăderea regimului de temperaturi sub -15, -16 grade în depresiuni și în zona Moldovei.
Este o masă de aer polară care rămâne de interes cel puțin până la jumătatea celei mai reci luni, ianuarie.
Este posibil să avem o ușoară încălzire în intervalul 16 - 22 ianuarie, însă nu exclud să mai avem, până la sfârșitul lunii ianuarie și chiar și în ultima lună de iarnă, februarie, intervale cu fenomene specifice datei din calendar", a spus Elena Mateescu la Antena 3 CNN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News