EXCLUSIV  Gestul făcut de polițiștii care au intervenit după apelul la 112 al femeii din Brăila, ucisă de soț. Vasile Zelca, SNPPC, avertisment pentru victimele violenței: În acel moment se activează monstrul

Foto: Captură video Pro TV
Foto: Captură video Pro TV

Vasile Zelca, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), a vorbit despre crima de la Brăila, în exclusivitate pentru DC News.

Crima de la Brăila a șocat întreaga țară. O femeie în vârstă de 44 de ani a fost găsită moartă după ce a sunat disperată la 112 pentru a cere ajutor. Criminalul este chiar iubitul ei, în vârstă de 55 de ani, care s-a sinucis după ce a comis odioasa crimă. Întrebarea apărută pe buzele multora acum este dacă polițiștii care au intervenit după apelul la 122 al femeii au respectat procedurile și dacă ar fi putut face mai mult pentru a o salva pe femeie. În încercarea de a găsit răspuns l-am contactat pe Vasile Zelca, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC). Iată ce ne-a spus:

"S-a intervenit conform procedurilor, ba mai mult, polițiștii au efectuat verificări în plus față de ceea ce spun procedurile. De exemplu au introdus numărul de telefon al apelantei în memorie, au intrat pe WhatsApp și au încercat să vadă dacă are cont de WhatsApp, pentru că nu reușeau au încercat și cu numărul de telefon al vecinilor. Ei au primit prin intermediul STS, ofițer de serviciu de la 112 de la județ și apoi ofițer de serviciu de la Ianca, acesta este lanțul pe care a venit evenimentul către cei din teren, au primit un areal de șase străzi.

Erau două echipaje, s-au spart în două, adică un echipaj a luat trei străzi, un alt echipaj a luat alte trei străzi și au mers cu numărul de telefon și au întrebat: "Domnule, uite, băgați numărul acesta în telefon, poate aveți vecina, e o femeie care a țipat. Ați auzit strigăte?". Pe lângă verificările de rigoare care se fac, adică ei au făcut și verificări în plus, sperând că are cont de WhatsApp de exemplu și pe cont ne mai punem câte o fotografie, ca să arate oamenilor fotografia femeii, fotografia apelantului, "Domnule, știți persoana asta?". Poate era mai ușor.

Vasile Zelca: Ei au ajuns inclusiv la curtea unde s-a petrecut tragedia

Din păcate, victima noastră nu are cont de WhatsApp, nu a folosit această rețea socială și nu au reușit să o identifice. Ei au ajuns inclusiv la curtea unde s-a petrecut tragedia, dar așa au ajuns încă la vreo șase curți, adică nu numai acolo au stat, au stat la fiecare curte în parte unde nu a răspuns nimeni și au întrebat vecini de peste drum, de vizavi: "știți ceva? ați auzit zgomote? Știți dacă este vreo stare conflictuală?". Verificările care se fac atunci când nu ai o locație exactă pentru că ei nu au primit în teren adresă și număr, ei au primit un areal de șase străzi"

Întrebat dacă așa sunt toate sistemele folosite în aceste cazuri, identificând un areal atât de mare, acesta ne-a spus: "Da, pentru că dacă telefonul este închis după aceea mai există câteva sisteme care pot restrânge foarte mult, inclusiv de exemplu se trimite un link din partea STS-ului către persoana care a apelat și dacă persoana care a apelat accesează acel link, STS-ul primește coordonatele geografice, punct ochit, punct lovit, plus-minus un metru, dar trebuie ca persoana să acceseze acel link primit de la STS. Ei, acolo, după cum a sunat apelul la 112, eu cred că exact în moment întreruperii apelului a avut loc și crima odioasă".

Cum trebuie să acționăm în astfel de cazuri. Sfaturile lui Vasile Zelca

Totodată, Vasile Zelca, ne-a explicat și cum ar trebui să acționeze o persoană atunci când este într-o situație similară și vrea să sune la 112 pentru a cere ajutor.

"Să nu amenințe partenerul că va suna, să nu-i spună că va face acest lucru, că ne gândim și la varianta că poate l-a scos din minți faptul că a sunat, ceva de genul "lasă că sun eu la Poliție și vezi tu ce pățești", adică în acel moment se activează monstrul din criminal. Să încerce să părăsească zona, locuința, curtea, apartamentul și după aceea să sune, adică să se asigure că rămâne în viață, că este în viață și poate să facă acel lucru fără să îl incite, fără să-l enerveze, să-l determine la acte de violență. Acesta ar fi sfatul meu, am și eu 25 de ani lucrați în Poliție. 

Acum depinde și cât de bine îți cunoști partenerul de viață. Dacă îl știi că îl sperie doar ideea că vei suna la 112, da, poți să o faci, dar dacă știi că este violent - nu. Presupunem că dânsa știa că el a avut o condamnare pentru tentativă de omor și atunci trebuie să ne asigurăm întâi că ieșim în viață din zona de conflict și după aceea apelăm. De la primul semn de violență trebuie apelat la poliție, nu trebuie să lăsăm să curgă violențele sperând că este o dată, nu se va mai întâmpla, se va corecta în comportament, a fost supărat din nu știu ce motiv etc. Măcar cu rudele, măcar cu frații, surorile, să vorbească, să le spună cu au probleme: "vorbește urât cu mine, zbiară la mine, mă lovește, mă bruschează, mă șantajează emoțional, financiar", că sunt atâtea forme de violență", ne-a spus preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel