Pentru români, 2012 va fi cu adevărat anul Apocalipsei. La toate necazurile pe care le au, ”mayașii” de la Sănătate au mai adăugat o problemă: după spitale, le-au luat și medicamentele. Evident, politica de abandonare a celor aflați la necaz nu reprezintă doar o măsură ”reformistă” a ministrului ( momentan Ladislau Ritli, dar, de fapt, ce mai contează cărui udemerist i-a venit rândul?). Guvernul a jurat să nu lase celor săraci nicio șansă de supraviețuire, să sacrifice, la propriu, viețile unor oameni, pentru ca firmele de partid să nu sufere din cauza crizei.
La sfârșitul lunii septembrie a fost introdusă o nouă taxă pentru producătorii de medicamente. În occident se numește ”taxă clawback”. O gheară înapoi, s-ar traduce cuvânt cu cuvât. Adică un mecanism prin care se temperează creșterea consumului datorată reclamelor, influențării medicilor care prescriu în exces anumite medicamente, promovării de către farmaciști, prin discount-uri. La noi va fi o gheară băgată de stat în gâtul suferinzilor, care vor rămâne fără pastile.
Nu cred că publicul are răbdare să citească detaliile legii și să analizeze argumentele specialiștilor care explică de ce se vor goli rafturile farmaciilor, în urma acestei măsuri criminale. E simplu de înțeles de ce această lege nu are nimic de-a face cu modelul occidental din care, chipurile, s-a inspirat. Acolo, se taxează cu câteva procente depășirea unei creșteri considerate firești. Se admite, deci, că în fiecare an consumul trebuie să fie mai mare față de anul precedent. Îmbătrânirea populației, adică proporția în creștere a celor vârstnici, determină nevoi mai mari, de la an la an. De asemenea, îmbunătățirea tehnicilor de investigație face ca tot mai multe boli să fie descoperite în faze tratabile, ceea ce crește, natural, consumul. Descoperirea unor medicamente moderne, care vindecă maladii considerate până ieri incurabile, cum ar fi unele forme de cancer sau SIDA, duce la cheltuieli mai mari. A propune reducerea consumului și a opri intrarea noilor medicamente în țară, înseamnă să planifici uciderea unor oameni. Ori, dincolo de subtilități tehnice, asta vrea să facă noua lege a ghearei: să blocheze consumul de medicamente la nivelul anului 2009. Țările normale au stabilit un nivel de creștere a cheltuielilor cu medicamentele, chiar și în criză. România trebuia să aibă o rată dublă a creșterii consumului, față de media europeană, pentru a ajunge din urmă Ungaria în zece ani. Ceea ce, sub actuala conducere bocisto-udemeristă, nu s-a întâmplat.
Citește mai mult pe http://doctorulmeu.net/articole-online/special-online/435-gheara-in-gat.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News