"Reconfirmarea ratingului României de către agențiile internaționale de evaluare financiară reprezintă o veste bună pentru Guvernul României. Acesta se va putea împrumuta în perioada urmatoare fără niciun risc", precizează Gheorghe Ialomițianu, vicepreședintele PMP.
"Agențiile de rating au apreciat măsurile luate de Guvernul României pentru reducerea deficitului bugetar. Însă pentru români nu poate fi o veste bună, deoarece actualul guvern nu a reușit să le explice românilor de ce s-a împrumutat foarte mult în ultimul timp, iar măsurile luate pentru consolidarea fiscală au dus la înghețarea veniturilor acestora.
Menținerea ratingului României nu a avut la bază explozia prețurilor, accentuarea defictiului balanței comerciale și deprecierea monedei naționale în raport cu euro. Acestea produc efecte negative asupra puterii de cumpărare a populației și a situației financiare a multor întreprinderi mici și mijlocii.
Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică este pentru prima dată în ultimii 10 ani când venitul salarial în raport cu evoluția prețurilor de consum a fost de 98%. Există riscul ca aproximativ 50% din întreprinderile mici și mijlocii să intre în faliment ca urmare a creșterii prețurilor la energie electrică și al gazelor naturale.
Partidul Mișcarea Populară atrage atenția Guvernului României că menținerea ratingului nu va reprezenta nimic dacă se vor amâna măsurile de limitare a efectelor negative ca urmare a creșterii prețurilor la energie și la gazele naturale, deoarece multe firme vor intra în faliment afectând stabilitatea financiară și economică a României,” precizează, într-un comunicat vicepreședintele PMP, Gheorghe Ialomițianu.
"Partidul Mișcarea Populară atrage atenția partidelor parlamentare că reducerea TVA la energie și gaze trebuie să se facă concomitent cu plafonarea prețurilor acestora. Doar în acest mod există o garanție că de această reducere vor beneficia consumatorii finali.
Dacă se va reduce TVA fără plafonarea prețurilor la energie și gaze există riscul ca unii furnizori să factureze furnizarea de energie și gaze la aceeași valoare. Statul nu are nicio pârghie să oblige furnizorii să reducă valoarea facturii.
Plafonarea prețului la energie și gaze și reducerea TVA aferent acestora se impune deoarece creșterea prețurilor din ultimul timp la aceste produse a avut un efect major asupra consumatorilor finali.
Ministrul Energiei a declarat recent că, din cauza prețurilor la aceste produse, trebuie să se acorde compensații la aproximativ 5,2 milioane gospodării. Această plafonare a prețurilor trebuie foarte bine analizată pentru a nu bloca activitatea furnizorilor pe lanțul de aprovizionare cu energie și gaze.
Mai grav ar fi ca plafonarea să se facă doar la furnizorii care facturează furnizarea de energie și gaze către consumatorii finali. Este posibil ca acești furnizori să înregistreze pierderi foarte mari, iar statul să fie obligat să compenseze aceste pierderi. În schimb producătorii și intermediarii vor fi singurii beneficiari ai aceastei creșteri excesive a prețurilor", a declarat Gheorghe Ialomiţianu, într-un comunicat de presă în urmă cu câteva zile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu