Gheorghe Ialomițianu cere Guvernului să facă demersurile necesare pentru creșterea salariului minim.
Guvernul Cîțu dorește să plagieze fostele guverne PSD privind modalitatea de majorare a salariului minim, apreciază PMP. Partidul Mișcarea Populară solicită actualului Guvern să majoreze salariul minim potrivit recomandărilor mediului de afaceri.
Vicepreședintele PMP, Gheorghe Ialomițianu susține că ”dacă actualul guvern va ține cont de recomandările mediului de afaceri, dovedește că este un guvern de dreapta și nu unul de stânga”.
”Potrivit acestor recomandări, suma destinată creșterii salariului ar trebui să nu fie impozitată. Această facilitate fiscală ar reprezenta un balon de oxigen pentru mediul de afaceri așa cum a beneficiat și sectorul de construcții. Astfel se evita ca această majorare a salariului minim să se împartă între 60% pentru salariat și 40% către stat sub formă de impozite și contribuții”, mai susține domnul Ialomițianu.
Liderul PMP a precizat că ”prin majorarea salariului minim, trebuie să se urmărească stabilitatea pieței muncii și acoperirea unei părți din creșterea prețurilor și nu încasarea unor sume suplimentare la bugetul statului”.
Totodată, PMP consideră că anularea facilităților fiscale acordate salariaților din construcții ar fi o greșeală.
”Acest sector a fost principalul motor de creștere economică în 2020 și în primul semestru din 2021. Mai mult, salariile din construcții au crescut, având ca efect stimularea consumului și a încasărilor bugetare. La ultima rectificare bugetară, estimările privind încasările din contribuția asigurărilor sociale au fost majorate cu un miliard de lei din activitatea din construcții”, a mai spus Gheorghe Ialomițianu.
Guvernul propune o creştere brută a salariului minim de aproape 11%, respectiv o creştere netă de 10%, de la 1 ianuarie 2022, şi o formulă de calcul care să fie aplicată începând cu aceeaşi dată şi pentru anii următori, a declarat premierul Florin Cîţu, marţi, la reuniunea Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social.
"Aş vrea să aprobăm în premieră, să avem o variantă a salariului minim şi a formulei şi a dinamicii pe următorii ani până la 1 octombrie dacă se poate. (...) Ceea ce propunem noi este o creştere brută de aproape 11%, ceea ce înseamnă o creştere netă a salariului minim de la 1 ianuarie de 10% şi cu o formulă care să fie aplicată de acum încolo, de la 1 ianuarie 2022", a afirmat premierul, citat de Agerpres (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci