Gheorghiță, după anunțul oficial al OMS privind vaccinul COVID: Sunt reacții foarte rare

Valeriu Gheorghiță / Foto: Facebook
Valeriu Gheorghiță / Foto: Facebook

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a făcut o serie de precizări, sâmbătă, în contextul în care ar exista o legătură „probabilă” între cazurile de inflamaţie cardiacă şi vaccinurile ARN messenger anti-Covid, potrivit OMS. 

Alegeri prezidentiale 2024

Experţi din Comitetul consultativ global al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru siguranţa vaccinurilor au spus că au fost raportate cazuri de miocardită, inflamaţie a muşchiului cardiac şi pericardită, o inflamaţie a membranei care înconjoară inima, în mai multe ţări, în special în Statele Unite.

După examinarea informaţiilor disponibile până în prezent, experţii OMS concluzionează că „datele actuale sugerează o legătură cauzală probabilă între vaccinurile împotriva miocarditei şi ARN mesager”.

„Beneficiile vaccinurilor ARN mesager depăşesc riscurile în reducerea spitalizărilor şi a deceselor cauzate de infecţiile cu Covid-19”, subliniază experţii.

De asemenea, experţii OMS indică că datele disponibile sugerează că evoluţia imediată a miocarditei şi pericarditei după vaccinare este, în general, uşoară şi răspunde la tratament.

Valeriu Gheorghiță, primele declarații după anunțul OMS

„Sunt, într-adevăr, ridicate semnale de siguranță privind la riscul de inflamație cardiacă. (...) Frecvența estimată la persoanele sub 30 de ani e de două cazuri la 50.000. Cazurile analizate au avut o evoluție favorabilă, au fost forme ușoare. După trei, patru zile, persoanele respective au fost externate, având o stare bună. Desigur că este un aspect monitorizat, foarte atent analizat de către experți”, a spus, sâmbătă după-amiază, la Antena 3, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă.

„Eu cred că o informare corectă, transparentă nu face altceva decât să ofere informațiile necesare oamenilor. Este indiscutabil faptul că beneficiile vaccinării depășesc riscurile, mai ales dacă vorbim despre persoane care au un risc de a dezvolta forme severe. Vaccinurile și-au dovedit în viața de zi cu zi eficiența”, a mai spus Valeriu Gheorghiță. „Sunt reacții foarte rare”, a adăugat acesta. 

Experţii OMS vor continua să evalueze situaţia pentru a-şi actualiza recomandările.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel