Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), susține că la toamnă pot să apară noi cazuri de localități în carantină, din cauza pandemiei, dacă populația nu se vaccinează în număr mare.
Medicul Valeriu Gheorghiță a vorbit despe posibilitatea apariției la toamnă a valului 4 al pandemiei.
„Dacă nu avem o rată de acoperire vaccinală suficientă încât să se încetinească răspândirea infecției în cadrul populației suntem la risc de un nou val 4. Nu este speculație, este, din păcate o realitate cu care ne vom confrunta. Dar ce ține de noi este să diminuăm amplitudinea”, a explicat Valeriu Gheorghița în cadrul conferinței de presă de marți.
Medicul Gheorghiță s-a adresat primarilor, cărora le-a spus că riscă să aibă din nou localitățile introduse în carantină dacă localnicii nu se vaccinează în număr mare.
„Tocmai din acest motiv am propus reorganizarea activităților de vaccinare, în special în rural, să avem un calendar clar și detaliat al activităților de vaccinare în fiecare localitate în parte, pe de o parte pentru că estimăm apariția acestui val de îmbolnăviri. Și nu vreau să ne trezim în toamnă cu localități care să spună faptul că la ei nu au ajuns vaccinuri (...) Altfel este posibil ca în toamnă să avem probleme în localități în care imunizarea colectivă a populației este mult sub ce este relevant din punct de vedere epidemiologic. Este posibil să se ajungă la situații în care anumiți reprezentanți locali să se uite cum vor fi carantinate localitățile lor pentru că în perioada în care era momentul să se vaccineze nu s-au desfășurat aceste activități”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.
Autoritățile și-au propus ca în această vară echipele mobile de vaccinare să treacă prin toate localitățile din România.
Potrivit GCS, până marți, în România au fost confirmate 1.079.879 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 1.044.563 de pacienți au fost declarați vindecați.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 103 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 65 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Până marți, 31.957 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În ultimele 24 de ore au fost raportate de către INSP 96 de decese (66 bărbați și 30 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bihor, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Harghita, Ialomița, Iași, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu și Municipiul București.
86 dintre aceste decese sunt anterioare intervalului mai sus menționat și au fost introduse în baza de date, la solicitarea Ministerului Sănătății, de către Direcțiile de Sănătate Publică din țară, în urma verificărilor efectuate.
Astfel, două dintre acestea s-au produs în luna iulie 2020, unul în august 2020, unul în octombrie 2020, 9 în noiembrie 2020, 19 în decembrie 2020, 15 în luna ianuarie 2021, 11 în februarie, 19 în martie 2021, 5 în aprilie 2021 și 4 în mai 2021, în județele Argeș, Bihor, Buzău, Cluj, Harghita, Ialomița, Iași și Olt.
Dintre cele 96 de decese, unul a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 de ani, două la categoria de vârstă 30-39 de ani, 3 la categoria de vârstă 40-49 de ani, 5 la categoria de vârstă 50-59 de ani, 20 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 32 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 33 decese la categoria de vârstă peste 80 ani.
90 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 6 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News