Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, a făcut precizări despre limitarea de vârstă la vaccinul AstraZeneca.
Valeriu Gheorghiță a fost întrebat despre percepția asupra vaccinurilor AstraZeneca. Coordonatorul campaniei de vaccinare a răspuns:
Trebuie făcute câteva precizări clare! Această plajă limitată de vârstă a fost stabilită de fiecare țară în parte. După cum știm, România a limitat recomandarea la vârsta între 18 și 55 de ani tocmai pentru că acolo erau toate datele disponibile care au putut sa valideze rata de eficacitate. Faptul că nu s-a putut calcula eficacitatea la grupa de vârstă mai mare de 55 de ani, nu înseamnă că acest vaccin (n.red AstraZeneca) nu este eficient sau nu își va dovedi eficacitatea. Din contră, au apărut date chiar din viața de zi cu zi, date pe 5,4 milioane de persoane din Marea Britanie, respectiv din Scoția, care au arătat protecția pe care o obțin persoanele vaccinate cu o singură doză de vaccin de la AstraZeneca după 28 de zile de la administrarea primei doze. a declarat Gheorghiță.
Beneficiile sunt de peste 94% în ceea ce privește scăderea internărilor din cauza maladiei Covid-19, scăderea numărului de forme severe și de decese. Beneficiile sunt foarte importante. Din nefericire, mesajul legat de eficacitate poate a fost incorect transmis! Dacă ne uităm doar la aceste date, 74% versus 95%, vom zice că dorim un vaccin cu o eficacitate mai mare, de 95%! Ceea ce ne interesează, în ultimă instanță, este să nu facem o formă severă de boală, să nu ajungem în spital. a menționat Gheorghiță.
Nu se crește pragul de vârstă pentru că nu se folosesc vaccinurile. Nu încercăm să creștem numărul persoanelor eligibile doar pentru a le folosi. Când apar date științifice noi care vor valida datele de eficacitate și beneficiile acestui vaccin, evident că vom lua și noi ridicarea pragului de vaccinare. Prin urmare, am transmis o solicitare MS, Agenției Medicamentului și dispozitivelor medicale, prin care am cerut reevaluarea criteriului de limitare a vârstei la 55 de ani, ținând cont de noile date care au apărut, respectiv recomandarea OMS, date științifice validate în viața de zi cu zi (evaluări din Marea Britanie), articol din Lancet care sunt în faza de publicare și care dovedește rata de apariție a anti-corpilor Rămâne să așteptăm recomandarea comisiilor de specialitate. a spus Gheorghiță, la B1 TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News