Gheorghiță: Vaccinurile sunt în egală măsură eficiente față de tulpina Delta cu o condiție

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Vaccinurile folosite în România sunt eficiente împotriva variantei Delta de coronavirus, cu o singură condiție.

Alegeri prezidentiale 2024

Președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, a participat la o conferință de presă centrată pe efectele variantei Delta a coronavirusului în țara noastră.

Întrebat de jurnaliști în legătură cu eficiența vaccinurilor disponibile în acest moment în România în cazul mutației care crește infecțiozitatea virusului, medicul militar a venit cu precizări. „[Vaccinurile] sunt în egală măsură eficiente față de tulpina Delta cu condiția să ai o schemă completă de vaccinare. Aceasta este diferența vizavi de eficiența vaccinurilor pentru tulpina Delta comparativ cu tulpina britanică, tulpina Alfa”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Prima doză oferă protecție mai mică față de varianta Delta decât schema de vaccinare completă

„[În cazul tulpinii Alfa], după prima doză de vaccin s-a dovedit că oferă o protecție într-o măsură crescută. În Marea Britanie, la acest moment, persoanele vaccinate cu o singură doză aveau un risc de doar trei ori mai mic de a se îmbolnăvi, comparativ cu cele cu schemă completă care aveau un risc de 20 de ori mai mic să se îmbolnăvească cu această tulpină.

Practic, din acest motiv și Marea Britanie a luat decizia de a reduce intervalul dintre cele două doze, de la 12 la 8 săptămâni, tocmai pentru a grăbi procesul de completare a schemelor de vaccinare. Altfel, nu există diferențe între cele patru tipuri de vaccinuri folosite astăzi în România față de infecția cu această tulpină”, a mai transmis Valeriu Gheorghiță, în timpul conferinței de presă de joi după-amiază.

„Delta Plus”, cea mai de speriat variantă a virusului

O nouă variantă de coronavirus, denumită „Delta Plus” și numită anterior „varianta Nepal”, ar putea fi mai transmisibilă decât mutația originală. În jur de 41 de cazuri provocate de această variantă de virus au fost raportate în Marea Britanie și sunt atent supravegheate. Alte nouă țări s-au mai confruntat cu acest tip de tulpină: Statele Unite ale Americii, India, Portugalia, Elveția, Japonia, Polonia, Nepal, Rusia și China.

Autoritățile sanitare din Marea Britanie nu denumesc oficial varianta „Delta Plus”, iar Organizația Mondială a Sănătății ia în calcul să o includă în tipologia Delta. „Institutul de Sănătate Publică din Anglia (PHE) a instaurat măsuri de control suplimentare de săptămâni întregi pentru cazurile de infecție cu varianta Delta cu K417N (AY.1), incluzând anchete epidemiologice sporite, testare rapidă și izolare”, a transmis directorul de incidență Covid-19 al instituției, dr. Andrew Lee.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel