Gherghina, eminența cenușie de la Finanțe, recunoaște că statul a înhățat banii europeni pentru firme și ong-uri

gheorghe gherghina secretar de stat finante minister
gheorghe gherghina secretar de stat finante minister

Jerremy Franks, șeful misiunii FMI , a anunțat marți că atragerea fondurilor europene ar putea aduce în România 3-4 miliarde de euro, numai  în acest an. Socoteala de la Washington nu se potrivește cu cea din București. Pe 4 februarie, eminența cenușie din Ministerul de Finanțe, secretarul de stat Gheorghe Gherghina, recunoștea în fața patronatelor că statul român nu mai poate încasa nimic, având peste 2 miliarde de euro nedecontate către Comisia Europeană.  Cezar Corâci, președintele UGIR 1903, prezent la discuțiile cu premierul Boc pe tema fondurilor europene, ne-a declarat în exclusivitate cum au decurs ”ostilitățile”.

”Ca să crească atragerea de fonduri europene, Comisia a acceptat  să avem o cofinanțare de doar 2 la sută, mă refer la ong-uri. Ca urmare, marile proiecte au fost depuse de primării, consilii județene sau  organizații nonguvernamentale, nu de firme. Ei bine, s-a dovedit, practic, că ai nevoie să aduci de acasă sume între 20-30 la sută din valoarea proiectelor, adică sute de mii de euro, poate și un milion,  ceea ce depășește capacitatea de finanțare proprie. Prefinanțarea pe care ar trebui s-o dea statul, din banii CE, este vorbă în vânt. Deci, se va produce un blocaj în ceea ce privește intrările efective de bani europeni în România. Dl. Gherghina a recunoscut de ce n-are bani statul să finanțeze proiectele. Avem de la CE  o linie de finanțare de 17 miliarde de euro, dar din care nu ți se permite să ai nedecontate mai mult de 2 miliarde. Dl. Gherghina i-a spus premierului: știți că suntem în urmă cu decontările, am depășit 2 miliarde nedecontate, nu mai putem lua alți bani. Asta înseamnă, pe scurt, că Uniunea Europeană  nu mai face plăți, fiindcă guvernul nu a depus documente care să ateste că banii s-au cheltuit corect.  Noi, cei care am apelat la fondurile europene am cheltuit corect, am depus documentele și statul nu e capabil să le proceseze. Când l-a întrebat premierul a cui e vina, a spus ...mai nimic. A recunoscut că statul trebuie să-și facă treaba”.

Discuțiile cu premierul Boc au fost chiar mai tensionate decât explică dl. Corâci. Mediul de afaceri a reproșat Ministerului de Finanțe că practică un fel de deturnare de fonduri, nerestituind firmelor TVA-ul pe care l-a încasat deja de la Comisia Europeană. ” Nici nu trebuia să se încaseze TVA de la proiectele europene, dar MF a insistat și acum se vede de ce a făcut acest lucru: ca să jongleze luni de zile cu banii UE. Statul a încasat banii de  la UE și face un fel de stopaj la sursă, nereturnând TVA către cei care fac plăți în cadrul acestor proiecte. La aceste reproșuri, dl. Gherghina nu a mai zis nimic”, mărturisește președintele UGIR 1903, Cezar Corâci.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel