Oamenii de ştiinţă vor studia gheţarul Thwaites, din vestul Antarcticii, care este cu aproximaţie de mărimea statului Florida sau al Marii Britanii.
100 de oameni de ştiinţă din Statele Unite şi Marea Britanie vor studia riscurile prăbuşirii unui gheţar gigant din Antarctica, care a început deja să se topească, contribuind la creşterea nivelului apelor.
Cercetarea, care ar urma să se desfăşoare timp de cinci ani, implică 100 de oameni de ştiinţă şi va fi cel mai mare proiect ştiinţific în colaborare realizat în Antarctica din anii '1940. Stratul de gheaţă se topeşte din Groenlanda până în Antarctica, iar încălzirea globală provocată de om contribuie la accelerarea fenomenului.
Oamenii de ştiinţă vor studia gheţarul Thwaites, din vestul Antarcticii, care este cu aproximaţie de mărimea statului Florida sau al Marii Britanii, au precizat într-o declaraţie comună Natural Environment Research Council din Marea Britanie şi National Science Foundation din Statele Unite.
Creşterea nivelului apelor este o problemă importantă la nivel global care nu poate fi rezolvată de o singură ţară, a spus ministrul britanic al ştiinţei, Sam Gyimah.
Thwaites şi vecinul său, Pine Island, sunt doi dintre cei mai mari gheţari din Antarctica care se topesc într-un ritm accelerat.
[citeste si]
Nivelul mărilor ar putea creşte cu peste trei metri ameninţând oraşe precum Shanghai şi San Francisco
Dacă aceşti gheţari s-ar prăbuşi brusc şi ar permite gheţii din interiorul continentului să ajungă rapid în oceane, nivelul mărilor ar putea creşte cu peste trei metri, ameninţând oraşe precum Shanghai şi San Francisco sau regiuni de coastă aflate la altitudine joasă.
Oamenii de ştiinţă vor folosi avioane, freze cu apă caldă, măsurători din satelit, ambarcaţiuni şi roboţi submarini pentru a vedea dacă prăbuşirea gheţarului ar putea începe în următoarele decenii sau secole, se mai spune în comunicat.
Deşi multe informaţii sunt obţinute cu ajutorul sateliţilor, multe aspecte ale gheţii şi oceanului nu pot fi determinate din spaţiu, a spus Ted Scambos, de la National Snow and Ice Data Center, principalul coordonator ştiinţific al proiectului.
La proiect vor lua parte şi cercetători din Coreea de Sud, Germania, Suedia, Noua Zeelandă şi Finlanda.
Statele Unite continuă să se implice în proiecte de cercetare în contextul în care preşedintele Donald Trump pune sub semnul îndoielii concluziile unor importante studii ştiinţifice potrivit cărora activităţile umane, în frunte cu arderea combustibililor fosili, sunt principalele cauze ale încălzirii globale, notează Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci