Ghețarii care se topesc eliberează bacterii neprietenoase oamenilor. Avertismentul oamenilor de știință

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Topirea ghețarilor nu este o problemă doar pentru nivelul mărilor, ci și pentru sănătatea publică, cantități mari de bacterii ajungând în mediile apropiate oamenilor. 

Cantități mari de bacterii ar putea fi eliberate pe măsură ce ghețarii lumii se topesc din cauza schimbărilor climatice, au avertizat oamenii de știință. Printre miile de microbi care s-ar putea scurge în râuri și lacuri se numără agenții patogeni potențial dăunători. Cercetătorii de la Universitatea Aberystwyth au spus că studiul lor a evidențiat necesitatea de a acționa rapid pentru a reduce încălzirea globală. Ei au studiat apa rezultată din topirea a opt ghețari din Europa și America de Nord și două locații din Groenlanda.

Ghețarii sunt corpuri uriașe de gheață care se mișcă încet, care s-au format pe parcursul a sute sau mii de ani. Pe măsură ce planeta se încălzește, aceștia se topesc într-un ritm îngrijorător - determinând creșterea nivelului mării. Echipa de la Universitatea Aberystwyth a estimat că situația ar putea duce la eliberarea în mediu a peste 100.000 de tone de microbi, cum ar fi bacterii, în următorii 80 de ani, un număr comparabil cu toate celulele din fiecare corp uman de pe pământ.

Microbiologul Dr. Arwyn Edwards a spus că ultimul studiu desfășurat a arătat clar, pentru prima dată, „amploarea vastă” a microorganismelor care trăiesc la suprafață sau blocate în ghețarii Pământului.

„Numărul de microbi eliberați depinde îndeaproape de cât de repede se topesc ghețarii și, prin urmare, de cât de mult continuăm să încălzim planeta”, a spus acesta.

Calitatea apei ar putea fi afectată de topirea ghețarilor. Ce va ajunge în paharul pe care îl bem?

Calculele echipei se bazează pe un scenariu de încălzire „moderată”, așa cum a fost dezvoltat de IPCC, un grup internațional de experți în climă. Aceasta ar duce la creșterea temperaturii globale între 2 și 3 °C, în medie, până în 2100. Pe măsură ce fluxul de microbi în râuri, lacuri, fiorduri și mări crește, ar putea exista efecte „semnificative” asupra calității apei, a explicat dr. Edwards.

Dar acest lucru ar fi urmat în decenii de la încetarea topirii și a scurgerilor microbiene, deoarece ghețarii dispar complet.

„La nivel global, există 200.000 de bazine de captare care sunt alimentate de apa din topirea glaciară și unele dintre acestea sunt medii foarte sensibile, care sunt slab dezvoltate în ceea ce privește carbonul organic și nutrienții. În altele, există multă activitate economică și miliarde de ființe umane ale căror mijloace de existență depind de apa care vine în cele din urmă din acești ghețari. Ne gândim la ghețari ca la un depozit uriaș de apă înghețată, dar lecția cheie din această cercetare este că ei sunt, de asemenea, ecosisteme în sine, care ajung în mediile apropiate oamenilor”, a spus Edwards. 

Mii de microorganisme diferite se găsesc crescând pe ghețari sau depozitate în interior, a spus omul de știință, cu unele care pot fi dăunătoare oamenilor.

„Riscul este probabil foarte mic, dar necesită o evaluare atentă”, a mai adăugat Edwards. 

Glaciologul Dr. Tristram Irvine-Fynn a spus că este nevoie de mai multe cercetări

„În următoarele decenii, prognoza „apei din vârf” de pe ghețarii de munți ai Pământului înseamnă că trebuie să ne îmbunătățim înțelegerea stării și a soartei acestor ecosisteme”, a explicat Irvine-Fynn. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel