Topirea ghețarilor calotei glaciare din Groenlanda se face rapid și pe bucăti imense, conform unui studiu realizat de cercetătorii danezi.
Pentru a stabili viteza și modul în care se produce topirea calotei glaciare, cercertătorii au folosit fotografii făcute încă din anii 1980 până în prezent. În urma analizării acestora, au descoperit două mari perioade în care topirea a fost mai accentuată, între anii 1985-1993, respectiv 2005-2010.
Conform studiilor, o topire completă a calotei glaciare ar ridica nivelul mării cu 7 m, însă acest lucru ar lua chiar și secole să se întâmple.
NASA a publicat luna trecută dovezi care arată că întreaga topire a calotei este monitorizată virtual, lucru fără precedent până acum.
Cu câteva zile înainte, un iceberg de două ori mai mare decât Manhattan s-a desprins de pe ghețarul Petermann, din nord-vestul Groenlandei.
Conform ultimei evaluări a climatului global, făcută de Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) în 2007, dinamica topirii ghețarilor a fost foarte puțin înțeleasă, fiind dificil să se poată face un model, o traiectorie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu