Gheţarii elveţieni s-au topit, în ultimii doi ani, cât în 30

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Gheţarii elveţieni se topesc îngrijorător de mult și de rapid.

Gheţarii elveţieni s-au topit în ultimii doi ani cât între 1960 şi 1990. Zăpada puţină din timpul iernii şi temperaturile foarte ridicate au dus la topirea ghețarilor cu 10% din volum, între 2022 şi 2023, a constatat grupul de experţi responsabili cu studierea criosferei din cadrul Academiei elveţiene de ştiinţe naturale, potrivit Agerpres care citează AFP.

Concluzia lor este clară: "Gheţarii elveţieni se topesc din ce în ce mai repede".

După ce au pierdut 6% din volumul lor în 2022, an record, gheţarii elveţieni s-au topit cu încă 4% în acest an. Este a doua cea mai mare scădere de la debutul măsurătorilor.

"Este o combinaţie între succesiunea foarte nefastă de fenomene meteorologice extreme şi schimbările climatice" care face aceste extreme mai probabile, a explicat pentru AFP Matthias Huss, care conduce reţeaua elveţiană de înregistrări glaciologice (Glamos).

"Este perfect posibil să ne imaginăm această ţară fără gheţari"

"Dacă vom continua în ritmul pe care l-am văzut în ultimii ani - totul merge chiar mai repede - fiecare an va fi un an prost", a subliniat el.

"Şi am asistat la schimbări atât de puternice ale climei în ultimii ani încât este perfect posibil să ne imaginăm această ţară fără gheţari", a adăugat cercetătorul, subliniind totuşi că o acţiune decisivă de "stabilizare a climei" prin reducerea cât mai rapidă la zero a emisiilor de CO2 ar putea permite păstrarea "unei treimi din gheaţa formată în Elveţia".

Aceasta ar însemna că "deşi toţi gheţarii mici vor fi dispărut, iar gheţarii mari vor fi mult mai mici, va mai exista încă gheaţă în cele mai înalte regiuni ale Alpilor şi câţiva gheţari pe care îi vom putea arăta nepoţilor noştri", explică Huss.

Topirea a afectat toată această ţară alpină, considerată "rezervorul de apă" al Europei datorită celor 1.400 de gheţari care alimentează nenumărate lacuri, râuri şi pârâuri.

La o altitudine de peste 1.000 de metri, în prima jumătate a lunii februarie, stratul de zăpadă măsurat a fost, în general, uşor mai mare decât în iernile din 1964, 1990 şi 2007, când a fost puţină zăpadă. Însă topirea a atins noi recorduri în a doua jumătate a lunii februarie, iar stratul de zăpadă nu a atins decât circa 30% din media multianuală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel