Ghețarii din nordul Norvegiei trec printr-un proces accelerat de retragere, un semnal îngrijorător al impactului tot mai mare al schimbărilor climatice.
Date recente furnizate de Directoratul norvegian pentru resurse de apă și energie (NVE) arată că, în 2024, ghețarii Langfjordjøkelen și Engabreen au înregistrat cel mai mare deficit de gheață de până acum, pierzând peste patru metri în grosime într-un singur an. Ambii gheţari au pierdut peste 4 metri în grosime daor anul acesta.
După topirea unei cantităţi de gheaţă de două ori mai mare decât într-un an obişnuit, toţi gheţarii din nordul Norvegiei erau aşteptaţi deja să înregistreze diminuări majore în 2024.
Topirea extremă din regiune poate fi atribuită unei ierni uscate, cu puţină zăpadă, urmată de o vară lungă şi foarte caldă, a explicat Liss Andreassen, cercetătoare în cadrul NVE. Cauza declinului gheţarilor sunt schimbările climatice, aşa cum a explicat cercetătoarea pentru postul de radio NRK: "Sunt foarte sensibili la schimbările climatice şi îşi modifică dimensiunile, devenind mai mari sau mai mici atunci când climatul se schimbă", notează Agerpres, potrivit AFP.
Măsurătorile realizate de Liss Andreassen şi de colegii ei arată că cei 35 de gheţari analizaţi pe teritoriul ţării s-au retras, în medie, cu 25 de metri în acest an, trei din nord cu 75 de metri sau chiar mai mult, iar Engabreen cu 83 de metri.
Unii dintre gheţarii din sudul Norvegiei s-au retras de asemenea considerabil, printre aceştia aflându-se şi Nigardsbreen, popular în rândul turiştilor, care s-a retras cu 42 de metri.
Potrivit raportului, acesta s-a retras cu circa 450 de metri în decursul a 10 ani - ceea ce înseamnă că, pentru prima dată, zona gheţarilor nu mai poate fi văzută de excursionişti dintr-un loc amenajat special pentru fotografii, într-o parcare auto.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu