Sub efectul încălzirii globale topirea gheţurilor s-a accelerat tot mai mult în ultimii ani. Suprafaţa banchizei arctice a ajuns în această vară la cea mai mică valoare măsurată vreodată, a anunţat, miercuri, National Snow and Ice Data Centre.
Imaginile realizate prin satelit arată ca banchiza arctica s-a redus până la 3,4 milioane de kilometri pătraţi, pe 16 septembrie, ceea ce pare să fie cea mai mică suprafaţă a banchizei arctice înregistrată în ultimii 33 de ani, au precizat specialiştii de la National Snow and Ice Data Centre (NSIDC)"Ne aflăm acum pe un teren necunoscut. Deşi ştiam de mult timp că planeta se încălzeşte şi că schimbările cele mai pronunţate au fost mai întâi observate în Arctica, puţini dintre noi se aşteptau ca ele să fie atât de rapide", a declarat Mark Serreze, directorul NSIDC.
NSIDC a mai anunţat ca au fost observate schimbări majore în structura banchizei arctice, care, în trecut, era formată din mai multe straturi de gheaţă acumulate de-a lungul anilor, iar mare parte dintre ele rezistau mulţi ani după aceea.
"Accelerarea topirii gheţurilor la sfârşitul verii indică faptul că stratul de gheaţă este subţire", a spus Walt Meier, un cercetător de la biroul NSIDC din Colorado. "Gheaţa trebuie să fie subţire pentru a continua să se topească aşa de repede, în condiţiile în care Soarele coboară spre orizont când se apropie toamna", a explicat acesta.
În ultima vreme, banchiza este formată din ce în ce mai mult din gheaţă sezonieră, mai puţin groasă şi care se topeşte rapid în timpul verii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu