4 antibioticele naturale la îndemâna fiecăruia

Foto Ilustrativ/Pexels Cintia Siqueira
Foto Ilustrativ/Pexels Cintia Siqueira

Antibioticele sunt substanțe capabile să interfereze cu procesele vitale ale bacteriilor, ducându-le la moarte; prin urmare antibioticele sunt substanțe, de origine naturală sau sintetică, capabile să încetinească sau să inhibe complet proliferarea bacteriilor.

Antibioticele naturale, primele identificate, au fost descoperite întâmplător în anii 1920, când Alexander Fleming a descoperit penicilina, o substanță produsă de o ciupercă capabilă să interfereze cu dezvoltarea bacteriilor.

4 antibioticele naturale la îndemâna fiecăruia

Să vedem câteva dintre cele mai puternice și populare antibiotice naturale:

Usturoiul: este, fără îndoială, antibioticul natural prin excelență, atât de mult încât Pasteur deja a emis ipoteza în secolul al XIX-lea și, printr-o serie întreagă de studii, că este capabil să omoare bacteriile dar și virușii și ciupercile; această acțiune se realizează datorită alicinei, substanța care conferă usturoiului mirosul puternic și inconfundabil. Usturoiul conține și un ulei esențial cu proprietăți antibacteriene și este si foarte bogat în săruri minerale, enzime și vitamine; este deci un concentrat de substanțe benefice si capabil, mai ales dacă este consumat crud, să stimuleze răspunsul imunitar fără a afecta flora bacteriană intestinală. 

Propolisul: este un amestec de substanțe naturale atât de origine vegetală cât și animală deoarece este alcătuit din rașini care sunt colectate de albine și supuse acțiunii enzimelor lor digestive. Albinele îl folosesc pentru a păstra igiena stupului, de exemplu îl folosesc pentru a acoperi resturile de albine moarte pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor; gratie propolisului, stupii sunt mediile cele mai sterile existente în natură. Propolisul conține și o serie întreagă de substanțe, în special săruri minerale, cu proprietăți imunomodulatoare binecunoscute.

Echinaceea:  este o plantă originară din America de Nord pe care nativii americani o foloseau inițial doar pentru dezinfecția și vindecarea rănilor superficiale. De-a lungul timpului, însă, s-a descoperit că rădăcina de echinaceea, pe lângă faptul că are o acțiune imunostimulatoare prin creșterea apărării naturale și prevenirea infecțiilor, reușește, odată ce infecția s-a instalat, să crească numărul de limfocite activate pentru a combate acțiunea bacteriilor.

Aloe Vera: este capabilă să vindece multe infecții, este un bactericid puternic activ nu numai asupra bacteriilor, ci și asupra ciupercilor (sau ciupercilor). Acțiunea aloe se exprimă în principal prin două substanțe care sunt acidul cinamic și acidul crisofan cu proprietăți antibacteriene cunoscute. Este, de asemenea, un imunostimulant puternic și ajută la curățarea și vindecarea rănilor, chiar și a celor infectate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel