Top dezastre 2015. De unde poate izbucni un conflict global sau o nouă criză mondială

razboi
razboi

Agenția Bloomberg a alcătuit un top al pesimismului pentru 2015, identificând mai multe țări  de unde ar putea pleca o nouă criză mondială sau chiar un război generalizat.

Chiar dacă riscul unui conflict militar de amploare nu este ridicat, problemele din zonele respective influențează economia globală, de la prețul petrolului la consum și fondurile de pensii.

  1. Țările baltice. Regimul Vladimir Putin ar putea încerca să submineze NATO, declanșând revolta minorității ruse din Estonia sau Letonia, ori în enclava Kaliningrad, dintre Polonia și Lituania. Aviația rusă a provocat de mai multe ori aviația NATO; încercând să testeze angajamentul Alianței de a apăra flancul estic.
  2. Ucraina. Rebelii pro-ruși, sprijiniți de militari ai Moscovei, ar putea încerca să străpungă Ucraina, pentru a crea un coridor spre Crimeea. Atacul ar duce la creșterea sancțiunilor occidentale și la o sporire a implicării miliatare și financiare rusești în zonele ocupate de separatiști.
  3. Marea Chinei. Confruntările militare dintre China și Japonia escaladează, pentru controlul asupra insulelor Senkaku/Diaoyu. Aliații celor două țări se implică în conflict, ceea ce duce la tensiuni globale și la inflamarea naționalismelor, arată cel mai pesimist scenariu.
  4. Nigeria. Militanții islamiști își vor intensifica atacurile, încercând să extindă zona  unde au instituit un califat în nord-estul țării.  În cazul în care armata președintelui  Goodluck Jonathan nu reușește să îi învingă pe rebeli, este posibilă izbucnirea unui război civil în țara africană cu cele mai mari rezerve de petrol.
  5. Arctica. Creșterea tensiunilor dintre Rusia, SUA, Norvegia, Canada și Danemarca poate duce la confruntări între flotele celor cinci țări. Acestea se află în dispută pentru controlul teritoriilor arctice, după ce încălzirea globală a dus la topirea ghețarilor și face posibilă exploatarea resurselor din zonă.
  6. Grecia. Căderea guvernului actual și preluarea puterii de către Opoziția anti-euro, condusă de liderul extremei stânga, Alexis Tsipras, va genera un șoc la nivel  continental. Tsipras refuză plata datoriei externe,  iar aplicarea promisiunilor sale electorale  ar duce la prăbușirea eurobondurilor și o nouă criză euro.
  7. Siria. Violențele din Siria se pot extinde în Liban, Iordania și, cel mai grav, în Turcia, odată cu  escaladarea conflictului dintre regimul Assad și Statul Islamic și distrugerea opoziției moderate din această țară.
  8. Israel. O a treia revoltă a palestinienilor împotriva israelienilor poate izbucni după alegerile din luna mai. Violențele vor crește fundamentalismul în ambele tabere, atrăgând în conflict militanți din țările vecine. Hamas va căuta noi confruntări cu armata israeliană, pentru a-și crește influența politică  în teritoriile palestiniene.  Astfel, Hamas poate deschide un nou front în West Bank sau va reîncepe atacurile din Gaza.
  9. Iran. Dacă nu ajunge la un acord cu marile puteri, pentru limitarea programului său nuclear, Iranul ar putea continua dezvoltatea de arme atomice. Statul Israel va acționa, declanșând un război regional.
  10. Arabia Saudită. Cel mai mare producător de petrol din lume are  un rol cheie în stabilitatea economiei mondiale. În cazul în care Regele Abdullah, în vârstă de 90 de ani, moare, succesiunea revine prințului  Salman (79 ani).  Momentul este critic pentru că Regatul Saudit atacă Statul Islamic, cu lovituri aeriene, în vreme ce mii de cetățeni saudiți s-au înscris voluntar în armata ISIS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel