Ministrul Cristian Ghinea a anunțat că, deși a obținut mai puțini bani pentru educație din PNRR, a obținut peste ceea ce era dispusă să ofere Comisia Europeană.
”Am văzut apeluri publice să fie dat 10%. Calmați-vă, sunt 12%. Deci mai mult.” a spus Cristian Ghinea, ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, într-un răspuns dat presei.
Conform acestuia, limita Comisiei Europene era de 10%. Întrebat cât a obținut România, el a răspuns: ”12%, deci mai mult”. Ministrul a făcut acuzații cu privire la declarațiile publice făcute de unii actori de pe scena politică, precizând că nici nu a fost întrebat despre rezultatul negocierilor. Întrebat despre procentul pentru Sănătate, în repetate rânduri, el nu a dat un răspuns, scuzându-se că sunt negocieri în curs.
”PNRR-ul iniţial, cel cu care am plecat la Bruxelles, avea 42 de miliarde; acesta are 29 de miliarde. La toate capitolele au fost reduse sumele şi nu au fost reduse aleator, au fost reduse în funcţie de feed-back-ul pe care l-am trimis la Comisie referitor la proiectele care erau în acel PNRR. O parte dintre ele le-am transferat pe alte finanţări - fonduri europene, pe buget, nu pentru că nu erau proiecte bune, toate sunt proiecte bune. Unele dintre ele nu erau în faza în care puteau să fie terminate până în 2026 şi atunci nu avea rost să le punem în PNRR. Le punem în altă finanţare, dar proiectele rămân. Aşa şi cu aceste proiecte care, dacă au fost scoase de la Educaţie, proiectele rămân, sunt proiecte importante şi vor fi finanţate ori de la buget ori prin fonduri europene” a spus astăzi premierul Florin Cîțu.
Un anunț a fost făcut și pe Facebook sub forma unei declarații de presă comune:
”12% din PNRR pentru România Educată
Coaliția de guvernare consideră educația domeniu prioritar pentru Planul Național de Redresare și Reziliență. În acest context, în varianta agreată astăzi, 5 mai 2021, se alocă pentru România Educată peste 12% din bugetul total PNRR (3,7 miliarde euro din totalul de 29,2 miliarde euro alocați României). Ajustarea bugetului PNRR pentru eliminarea suprabugetării, de la 42 de miliarde euro la 29,2 miliarde euro, presupune o ajustare a alocărilor pentru toate domeniile. PNRR include acum o alocare pentru educație mult peste media europeană/recomandările Parlamentului European (10%).
Bugetul “România Educată” pe care îl negociem acum cu Comisia Europeană este de 3,7 miliarde euro, buget ce păstrează alocarea inițială in valoare de 314 milioane euro pentru dotarea a 10.000 de laboratoare școlare, susține cel mai mare program de reducere a abandonului școlar - 530 milioane euro, alocă învățământului superior mai mult de 600 milioane de euro (peste 16% din buget educație PNRR pentru susținerea digitalizării învățământului superior, susținerea calificărilor emergente și renovarea/“înverzirea” campusurilor universitare), precum și reforma învățământului dual prin alocarea a peste 400 milioane euro.
Este un efort masiv de finanțare a educației din PNRR și lucrăm împreună pentru finalizarea negocierilor cu Comisia Europeană, iar componenta “România Educată” rămâne una dintre “campioanele PNRR”!
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației
Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News