Ghinea spune că UE nu aduce reproșuri PNRR, ci observații

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Ministrul Investițiilor Europene, Cristian Ghinea, a vorbit despre situația actuală a Planului Național de Redresare și Reziliență.

Alegeri prezidentiale 2024

Întrebat la Digi 24 despre „reproșurile” aduse de Uniunea Europeană planului românesc, Ghinea a transmis: „Nu sunt reproșuri, sunt observații. (...) Ce se întâmplă acum este că luăm acele componente pe care le-am propus public și care au ca mandat de negociere cu Comisia o pagină jumătate, două și care trebuie dezvoltate în documente tehnice care presupun costuri, deadline-uri, responsabilități”.

Se negociază, e un mecanism nou

„Fiecare componentă are, prin natura ei, câteva zeci de pagini, dacă nu chiar sute la cele mai complicate. Am trimis la Bruxelles cam 1.000 de pagini de documentație tehnică și propuneri, pe care Comisia se uită. Avem întâlniri regulate cu Comisia și cu ministerele de linie și, după observațiile lor, aducem modificări, negociem, acesta a fost și scopul deplasării mele la Bruxelles.

Toate țările fac asta, fiind un mecanism nou, și sunt în proces de negociere. Fiind o negociere, nu vreau să dau detalii pe toate componentele. Doar vă asigur că se muncește intens aici la acest subiect”, a adăugat ministrul.

Un fake news care circulă despre PNRR

„Să fie foarte clar, este un fake news care circulă din păcate că Comisia ar fi respins PNRR-ul. PNRR-ul României nu a fost trimis la Bruxelles în mod oficial. Sunt discuții, negocieri tehnice informale. Va fi o trimitere oficială, după această trimitere oficială Comisia Europeană are două luni de evaluare, conform regulamentului, și atunci se va vedea de acceptare sau modificare sau respingere, Doamne ferește, a planului României”, a mai spus Cristian Ghinea.

Când vine vorba de data limită pentru finalizarea PNRR, acesta a adăugat: „Nu există conceptul de deadline, este o dată recomandată de 30 aprilie. Săptămâna viitoare vom lua o decizie în urma unei videoconferințe cu vicepreședintele Comsiei, Margrethe Vestager, legată de calendarul României. Deocamdată sunt state care au anunțat că nu vor trimite până la 30 aprilie: Polonia, Malta, Finlanda, Bulgaria, Olanda. Acum două ore s-a anunțat prima trimitere oficială, a Portugaliei, dar nu este o competiție”.

România ar mai avea nevoie de timp pentru a pune la punct partea tehnică, de micromanagement, legată de fiecare cost în parte, mai spune ministrul Investițiilor Europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel