Gibraltar a devenit în mod oficial un oraş britanic, cu o întârziere de 180 de ani

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Gibraltarul s-a alăturat în mod oficial pe lista oraşelor britanice luni, la 180 de ani după ce acest statut, care îi fusese deja acordat de regina Victoria, a fost trecut cu vederea din cauza unei erori administrative, informează Reuters.

Acest teritoriu britanic de peste mări încercase să devină în mod oficial un oraş în prima parte a acestui an cu ocazia festivităţilor ocazionate de Jubileul de Platină al reginei Elisabeta a II-a, însă o serie de cercetări realizate la Arhivele Naţionale au dezvăluit că statutul de oraş îi fusese deja atribuit încă din anul 1842.

"E minunat să vedem că această recunoaştere oficială a fost acordată Oraşului Gibraltar, o recompensă uriaşă pentru istoria sa bogată şi dinamismul său", a declarat prim-ministrul britanic Boris Johnson.

"Această recunoaştere oficială reafirmă statutul special pe care Gibraltar îl deţine în Regatul Majestăţii Sale şi simbolizează pe bună dreptate mândria pe care locuitorii din Gibraltar o resimt faţă de comunitatea lor şi de patrimoniul lor distinct", a adăugat premierul britanic.

Spania a cedat Marii Britanii acest avanpost important din punct de vedere strategic de la Marea Mediterană în 1713 după un război, însă cere de multă vreme ca Gibraltarul să îi fie retrocedat. În 2002, 99% dintre locuitorii cu drept de vot din Gibraltar au respins ideea ca Marea Britanie să împartă suveranitatea asupra acestui teritoriu cu Spania.

Statutul Gibraltarului şi felul în care ar trebui asigurată paza la frontiera cu Spania au reprezentat un punct de dispută după votul din 2016 prin care britanicii au decis ca ţara lor să părăsească Uniunea Europeană. Peninsula Gibraltar a fost exclusă din acordurile pentru Brexit negociate de Regatul Unit şi Uniunea Europeană.

Anumite aranjamente informale sunt însă în vigoare în acest teritoriu în perioada în care cele două tabere poartă negocieri privind Gibraltarul, a cărui populaţie a votat masiv în favoarea rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană la referendumul pentru Brexit.

O navă de cercetare bulgară porneşte în prima sa misiune în Antarctica la sfârşitul anului

Nava militară bulgară de cercetare Sf. Chiril şi Metodiu va porni la sfârşitul anului 2022 în prima sa misiune în Antarctica, a declarat joi şeful Academiei Navale Militare, Boian Mednikarov.

El a făcut aceste declaraţii la vernisajul unei expoziţii de fotografie organizată de Institutul Antarctic Bulgar şi Asociaţia Tinerilor Cercetători Polari.

Expoziţia este găzduită de Muzeul Naval din Varna, iar una dintre punctele sale principale de atracţie este nava pe care o vor folosi cercetătorii bulgari.

Într-un mesaj video, profesorul Christo Pimpirev, directorul programului bulgar de cercetare polară, a amintit că un laborator modern de cercetare este construit la baza bulgară de pe Insula Livingston. El a subliniat însă că este mult mai important ca cercetătorii bulgari să aibă o navă care să fie administrată de un consorţiu.

Boian Mednikarov a adăugat că reparaţiile la navă sunt aproape de finalizare şi că ambarcaţiunea va fi testată şi echipată. El a amintit că steagul Marinei Bulgare a fost arborat pe navă în vara anului 2021 şi a mulţumit Marinei bulgare pentru cooperare.

Călătoria inaugurală va începe de la Varna, va trece prin Istanbul, Cartagena, Las Palmas, Buenos Aires, Ushuaia, Pasajul Drake, şi va ajunge în Insula Livingston, a declarat căpitanul navei, Nikolai Danailov.

El a spus că echipajul va include 21 de militari şi un medic militar. La bordul navei se vor afla şi cadeţi pentru care această călătorie va fi una de antrenament.

Niciodată o navă militară bulgară de cercetare nu a trecut de Gibraltar, a mai spus Danailov. El a explicat că această călătoria va dura între 40 şi 50 de zile într-o singura direcţie, incluzând încărcarea şi descărcarea. Nava va transporta aproape 50 de tone de marfă la baza bulgară, care va fi descărcată pe bărci şi plute pe un ţărm fără port.

Pregătirile echipajului sunt în desfăşurare, a mai spus Danailov. El a adăugat ca echipamentul de la bordul navei permite desfăşurarea activităţilor de cercetare pe toată durata călătoriei.

Ştire selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către AGERPRES, fără intervenţie pe text, conform acordului de colaborare dintre agenţii, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel