Ar mai putea dura cel puțin șase ani pentru ca revoluția gazelor de șist în Polonia să devină viabilă din punct de vedere economic, după ce companii energetice străine și-au abandonat planurile de explorare, invocând tergiversări birocratice și climat investițional neprietenos.
Companiile petrochimice mondiale precum Exxon, Total și ConocoPhillips au luat cu asalt Polonia în ultimii ani, amplasând un număr mare de puțuri de explorare și concesionând arii semnificative pe teritoriul țării. Varșovia vede gazele de șist drept una dintre puținele pârghii prin care poate reduce dependența de gazul rus.
Dar acțiunile de explorare nu au răspuns așteptărilor, iar multe companii și-au pierdut răbdarea cu procesele de reglementare întârziate care le-au înăbușit ambițiile.
Din 11 companii străine care au investit în piața poloneză a gazelor de șist în ultimii patru ani, șapte au abandonat piața, după ce au cheltuit un total de 500 de milioane de lire serline.
"Am dat tot ce aveam mai bun. Însă am ajuns într-un punct în care continuarea acțiunilor nu se poate justifica. Am demonstrat că există un oarecare potențial, dar compania noastră nu poate justifica injectarea continuă de capital în baza rezultatelor de până acum", spune Kamlesh Parmar, directorul executiv al companiei britanice 3Legs Resources, care s-a retras în septembrie din Polonia.
3Legs și-a transferat concesiile firmei ConocoPhillips și și-a oprit operațiunile în Polonia, alăturându-se companiilor Total, ExxonMobil, Eni și alor trei giganți energetici care și-au făcut bagajele.
"Va dura mai mult și va fi mai costisitor decât își imaginează cei mai mulți oameni. Operatorii care au ales să continue trebuie să aibe fonduri și răbdare pentru ca proiectele lor să aibă cea mai mare șansă de reușită", a continuat el.
Guvernul polonez spune că ar putea dura până în 2020 ca Polonia să înceapă să livreze gaz de șist comercial la un nivel de profit precum cel din SUA.
Firmele s-au plâns că întârzierile birocratice descurajează investițiile. "Facem eforturi pentru a scădea timpul necesar deciziilor birocratice, pentru a ajuta pe cât posibil companiile", spune Pawel Mikusek, purtătorul de cuvânt al ministrului Mediului. "Dar să fim serioși. Vorbim de geologie. Va dura ani. Trebuie să tragem aer în piept și să-i lăsăm pe investitori să-și facă treaba", a adăugat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu