Paris, New York și Amnesty au intentat un proces împotriva gigantului energetic francez acuzat că nu este suficient de vigilent cu privire la impactul său asupra mediului.
Orașele Paris și New York, împreună cu ONG-ul Amnesty International, s-au alăturat unei acțiuni în justiție împotriva gigantului francez Total Energies pentru a obliga grupul să respecte cerințele de mediu ale tratatelor internaționale. Procesul, inițiat în urmă cu doi ani și jumătate.
”Prin acest proces vrem să forțăm un actor cheie energetic să respecte Acordul de la Paris” privind lupta împotriva schimbărilor climatice, a spus primarul capitalei Franței, Anne Hidalgo, anunțând participarea administrației pariziene la acțiunea judiciară. Hidalgo a recunoscut însă caracterul ”simbolic” al cazului, care însă, potrivit primarului, ar putea ajuta ”la restabilirea speranței”. Într-un mesaj video postat pe contul său de Twitter, Hidalgo a atacat și guvernul francez acuzându-l de ”inacțiunea statului” în fața ”setei de dreptate”.
Potrivit Europa Today, acțiunea în justiție se bazează pe o lege din 2017 referitoare la obligația de diligență a companiilor. De atunci, companiile cu peste 5.000 de angajați au fost nevoite să publice în mod regulat un plan de supraveghere pentru a-și clarifica acțiunile de identificare și prevenire a riscurilor și daunelor aduse mediului cauzate de activitățile lor. Însă măsurile de supraveghere adoptate de TotalEnergies, potrivit ONG-urilor și administrațiilor care au decis să depună o plângere, au fost insuficiente.
Total Energies, la rândul său, și-a exprimat regretul pentru acțiunea în justiție împotriva sa și a subliniat că ”angajamentul concret și substanțial față de energia regenerabilă și electricitatea oferă un răspuns mult mai eficient la problema climatică decât litigiul”.
În trecut, companiei petroliere anglo-olandeze Shell, într-o acțiune similară, i s-a ordonat să își reducă emisiile de CO2 cu 45% până la sfârșitul anului 2030 față de nivelurile din 2019.
Citește și:
Total Energies, gigantul energetic francez, a fost acuzat că a furnizat combustibil aviației ruse care bombardează Ucraina. Informațiile au fost dezvăluite de către ziarul Le Monde, care a relatat că gazul folosit pentru crearea kerosenului pentru aviația rusă este extras dintr-un zăcământ administrat de compania rusă Terneftegaz, controlat în proporție de 49% de Total Energies.
Anterior, grupul francez a fost aspru criticat pentru că și-a menținut operațiunile în Rusia, în ciuda sancțiunilor. Controversa inițială a fost urmată de retragerea parțială a Total din țară, care și-a menținut totuși activitățile în sectorul gazelor.
Dar acum, potrivit ziarului francez, ”mulțumită informațiilor culese de ONG-ul Global Witness și obținute din baza de date financiară Refinitiv, deținută de Bursa de Valori din Londra, Le Monde a reușit să urmărească șirul dezvăluirilor care a condus de la zăcământul de gaze Termokarstovoye, în Siberia, până la cele două baze aeriene militare, Morozovskaya și Malchevo, care găzduiesc câte o escadrilă de avioane de luptă multirol”. Este vorba despre aeronavele acuzate de Amnesty International și Human Rights Watch pentru bombardarea populației civile ucraineane, în special bombardarea teatrului Mariupol, care a provocat moartea a circa 600 de persoane. O ”crimă de război dovedită”, potrivit Amnesty International.
După publicarea articolului, gigantul francez a negat că ar fi implicat direct în vânzarea kerosenului folosit pentru aprovizionarea cu avioane de luptă rusești implicate în războiul din Ucraina.
”Total Energies nu este sub nicio formă asociată cu furnizarea de combustibil pentru aviația militară rusă”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei. Grupul a mai spus că menținerea participațiilor sale în Rusia este cea mai bună modalitate de a impune sancțiuni internaționale, deoarece altfel ar cădea în mâinile oligarhilor legați de Kremlin. Cuvinte care nu au făcut altceva decât să indigneze și mai mult presa franceză, însuși Le Monde care a publicat un editorial foarte dur împotriva companiei intitulat ”Total Energies în Rusia: trebuie să nu mai închidem ochii”.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci