Giganţi la cuptor. Rețeta de post a monahului Epifanie Mylopotamitul, de la Muntele Athos

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

În perioada Postului Cărciunului, poți încerca rețeta de "giganți la cuptor" de la Muntele Athos.

Alegeri prezidentiale 2024

Ingrediente

- 500 g fasole - giganţi (fasole de Lima)

- 4 cepe

- 200 ml ulei de măsline

- 100 g pastă de tomate

- sare, piper negru, chimen (după gust)

Cum se prepară

Se curăţă fasolea de corpuri străine (pietricele, resturi vegetale etc), se spală şi se pune la fiert, într-o oală, pentru 45 de minute.  Epifanie Mylopotamitul recomandă ca apa în care punem fasolea la fiert să fie rece, căci altfel rezultatul final este în bună parte compromis, scrie adevarul.ro. Se ia fasolea de la foc şi se scurge. Se poate scurge fasolea şi de două ori (după 30 şi după 45 de minute de fierbere), însă monahul grec este convins că ajunge şi o singură dată. Se curăţă, se spală şi se taie mărunt ceapa.

Se pun uleiul şi ceapa într-o tavă şi se căleşte ceapa la foc mic. Se adaugă apoi un litru de apă, de preferinţă caldă, pasta de tomate dizolvată în puţină apă, sarea, condimentele şi fasolea fiartă. Deasupra se pot pune câteva felii de roşii. Se dă preparatul la cuptor. Se măreşte flacăra pentru aproximativ 20 de minute, apoi se micşorează pentru o jumătate de oră, până când fasolea devine păstoasă şi zeama se evaporă.

BONUS: Ciorbă de perișoare de post

Ingrediente

2 buc morcovi
1 buc rădăcină de pătrunjel
1 legătură pătrunjel
1 buc păstârnac
2 buc ceapă
1 buc ardei gras
50 gr soia granule
50 gr orez
2 linguri făină
2 linguri seminţe de in
2 linguri fulgi de ovăz
20 ml ulei de floarea soarelui
după gust sare
1.5 l apă
după gust piper

Cum se prepară

Se taie cubuleţe morcovii, rădăcina de pătrunjel şi păstârnacul şi se pun într-o oală, la călit, în ulei de floarea soarelui. Se condimentează cu sare şi piper după gust, apoi se toarnă apa (1,5 litri). Pe urmă, se adaugă o ceapă întreagă, ardeiul tăiat mare şi jumătate de legătură de pătrunjel. Se lasă la foc mediu până sunt fierte toate legumele, apoi se strecoară şi se păstrează doar morcovii (după preferinţe, se pot păstra şi celelalte legume), potrivit gatesc.ro.

Pentru perişoare: Se taie o ceapă mărunt şi se pune la călit în ulei de floarea soarelui. După ce este călită, se adaugă orezul şi granulele de soia (fierte în prealabil) şi se mai lasă la foc circa 5 minute. Apoi se adaugă făina, seminţele de in şi fulgii de ovăz (ambele măcinate în prealabil cu o râşniţă). Se amestecă bine şi se adaugă sare şi piper după gust. Se lasă la răcit, apoi se formează biluţe şi se pun la fiert în apă cu sare la foc mic. La final, se adaugă în supă.

Se serveşte cu pătrunjel proaspăt tocat. Opțional, se poate acri cu borş sau lămâie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel