Gigantul Amazon se ciocnește cu agenția americană pentru muncă într-o dispută ce ridică întrebări serioase, precizează Reuters.
Miza e mare, cu potențiale repercusiuni asupra drepturilor angajaților, puterii sindicatelor și echilibrului între corporații și instituții guvernamentale din SUA.
Retailerul online Amazon se alătură companiei SpaceX și lanțului de magazine alimentare Trader Joe's în contestarea constituționalității modului de funcționare a Agenției Naționale pentru Relații de Muncă (NLRB) din SUA. Acest demers vine într-un context marcat de acuzațiile multiple aduse companiei Amazon privind acțiuni împotriva dreptului angajaților să se organizeze în sindicate.
Amazon susține, într-o plângere depusă joi la NLRB, că structura internă a agenției încalcă dreptul companiei la un proces cu juriu. De asemenea, compania consideră neconstituționale limitele impuse asupra demiterii judecătorilor administrativi și a celor cinci membri ai consiliului director al NLRB, numiți de președinte.
Plângerea a fost depusă pe fondul unui caz în curs de desfășurare, în care Amazon este acuzată că a luat măsuri punitive împotriva angajaților dintr-un depozit din Staten Island, New York, unde angajații au votat pentru sindicalizare în 2022. Amazon, care se confruntă cu peste 250 de plângeri la NLRB privind practici ilegale de muncă în ultimii ani, a negat acuzațiile.
SpaceX a formulat acuzații similare împotriva NLRB într-un proces intentat luna trecută, la o zi după ce agenția a acuzat compania că a concediat opt ingineri pentru că l-au criticat pe directorul general Elon Musk într-o scrisoare adresată conducerii.
Trader Joe's a ridicat aceste argumente la sfârșitul lunii ianuarie, într-o audiere privind un caz al NLRB, iar doi barista de la Starbucks care doresc dizolvarea sindicatului lor au contestat structura consiliului în procese separate.
Foto: Pexels
Un purtător de cuvânt al NLRB a refuzat să comenteze.
Consiliul general al NLRB emite plângeri împotriva angajatorilor care se presupune că încalcă legea federală a muncii. Aceste cazuri sunt audiate inițial de judecători administrativi, apoi de consiliul director format din cinci membri, iar deciziile acestuia pot fi contestate în instanța federală.
Seth Goldstein, un avocat care reprezintă sindicatele în cazurile Amazon și Trader Joe's, consideră că numărul tot mai mare de contestații la adresa NLRB crește probabilitatea ca problema să ajungă la Curtea Supremă a SUA, a cărei majoritate conservatoare și-a exprimat deja scepticismul față de procedurile interne ale altor agenții americane.
Goldstein avertizează că aceste cazuri în curs ar putea, de asemenea, să îi îndrăznească pe alți angajatori să refuze negocierile cu sindicatele, crezând că instanțele vor lipsi NLRB de puterea de aplicare a legii.
"Sunt foarte îngrijorat că acest lucru va crea probleme reale în negocierile de negociere colectivă, atât pentru sindicatele noi, cât și pentru cele deja existente", a declarat Goldstein, partener la firma de avocatură Julien Mirer Singla and Goldstein din New York.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu