Epilarea definitivă este intens promovată de saloanele cosmetice. Procedeul nu este însă ”definitiv” și are mari riscuri dacă se aplică în zona pubiană, avertizează dr. Gabriel Lemnete, ginecolog la Top Medical Center.
Noile proceduri cosmetice promit epilare definitivă cu laser. Cele 3-4 ședințe de iradiere cu laser costă circa 400 de euro. Procedura este nu doar costisitoare , ci și riscantă.
”Metoda este una agresivă, fiind arse straturile superficiale ale pielii, explică celebrul ginecolog Gabriel Lemnete. Proteinele sunt coagulate, la fel cum se coagulează albușul de ou în tigaie, astfel încât astupă orificiul prin care firul de păr ieșea la suprafață. Deci, așa zisa epilare definitivă nu distruge foliculul pilos, ci doar împiedică ieșirea firului de păr la suprafață. În cazul în care am rade pilozitatea în zona de epilare, sau când smulgem părul cu banda depilatoare, foliculul pilos va genera un alt fir de păr, ce revine la dimensiunea obișnuită în circa 26 de zile. În cazul depilării laser, firul de păr este ars, iar foliculul sigilat. Pe măsură ce pielea se reface, în timp, foliculul generează un nou fir de păr, care va ieși la suprafață sau se va dezvolta pe direcții aberante. Așadar, nu putem vorbi despre o depilare definitivă, ci doar de o perioadă mai lungă până la revenirea pilozității la normal”.
Piscina, bronzatul, sala de fitness, interzise
”Metoda este agresivă, cu impact asupra stării generale de sănătate, arată dr. Gabriel Lemnete, dacă organsimul se află într-o perioadă mai delicată în momentul când se aplică procedura (viroze, scăderi ale imunității, stress emoțional). Pentru că pielea este arsă, trebuie aplicate geluri analgezice, iar riscul de infectare rămâne ridicat. Dacă nu se face instructaj post-procedură, riscul de infecții crește foarte mult. Sunt interzise, câteva săptămâni după depilare, mersul la piscină, la sala de fitness, expunerea la soare sau la aparate de bronzat. Toate aceste noi agresiuni la adresa unui tegument devastat de arsurile laser cresc riscul unor manifestări alergice sau infecțioase. Epilarea laser este total contraindicată peroanelor care au avut coșuri în zona pubiană. Sigilarea orificiului prin care iese firul de păr împiedică eliminarea colecțiilor microbiene, putând apare furuncule sau chiar septicemii. În concluzie, trebuie spus limpede că epilare definitivă nu există, iar această formulă comercială implică riscuri pentru sănătate” .
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu