Ginerele lui Trump, Jared Kushner, negocieri americano-saudite cu prințul moștenitor saudit - surse Reuters

Foto: alamy / Reuters
Foto: alamy / Reuters

Ginerele fostului președinte american Donald Trump, Jared Kushner, ar fi avut discuții cu Mohammed bin Salma, prințul moștenitor al Arabiei Saudite, cu privire la diplomația americano-saudită.

Jared Kushner, ginerele fostului președinte american Donald Trump, a discutat de mai multe ori cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, despre negocierile diplomatice americano-saudite care implică Israelul, de când a părăsit Casa Albă a lui Trump, a declarat o sursă familiarizată cu discuțiile.

Sursa nu a identificat când au avut loc discuțiile și dacă acestea au avut loc înainte sau după începerea conflictului din Gaza. Acestea au inclus discuții privind procesul de normalizare a relațiilor dintre Israel și Arabia Saudită, un obiectiv diplomatic cheie atât al administrației Biden, cât și al administrației Trump, a declarat sursa.

Kushner, în vârstă de 43 de ani, are o relație strânsă cu Arabia Saudită, despre care anchetatorii Congresului spun că a investit 2 miliarde de dolari în fondul său de capital privat, Affinity Partners, pe care Kushner l-a înființat după ce a părăsit Casa Albă.

Vestea că Kushner și liderul de facto al Arabiei Saudite au discutat despre un acord de pace pe care președintele american Joe Biden a încercat, de asemenea, să îl negocieze, ilustrează importanța pe care atât republicanii, cât și democrații o acordă Orientului Mijlociu din ce în ce mai instabil, în contextul unor alegeri prezidențiale foarte strânse. Discuțiile semnalează, de asemenea, modul în care Trump ar putea gestiona criza din regiune în cazul în care alegătorii îl vor readuce la putere - și reînnoiesc întrebările cu privire la faptul dacă legăturile financiare ale lui Kushner cu Riadul ar putea influența politica SUA sub conducerea socrului său.

Investițiile Arabiei Saudite în fondul lui Kushner au fost criticate de experții în etică, de democrații din Congres și chiar de unii republicani, care și-au exprimat îngrijorarea că participația Arabiei Saudite poate părea o răsplată, deoarece Kushner a lucrat pe probleme saudite înainte de a părăsi Casa Albă a lui Trump.

Conflict de interese

Într-o scrisoare adresată fondului Affinity pe 24 septembrie, senatorul democrat Ron Wyden, președintele Comisiei pentru Finanțe a Senatului, a scris că investițiile Arabiei Saudite în fondul lui Kushner ridică „probleme evidente de conflict de interese”.

Affinity și Kushner au negat că investițiile Arabiei Saudite reprezintă o răsplată sau un conflict de interese. Affinity a declarat că Wyden și personalul său din Senat nu înțeleg realitățile capitalului privat. „Motivul pentru care atât de mulți oameni apelează la Jared pentru cunoștințele și opiniile sale este că a avut un record de succese”, a declarat un purtător de cuvânt al lui Kushner.

Sursa apropiată lui Kushner a refuzat să ofere mai multe detalii despre discuțiile cu prințul moștenitor, cunoscut și ca „MbS”, spunând că nu dorește să încalce prietenia dintre cei doi. „Nu ar fi potrivit pentru mine să împărtășesc asta”, a spus sursa.

Un purtător de cuvânt al Ambasadei Arabiei Saudite la Washington nu a răspuns întrebărilor privind discuțiile lui Kushner cu MbS.

Într-un discurs din 18 septembrie, MbS a declarat că regatul nu va recunoaște Israelul fără crearea unui stat palestinian, sugerând că un acord ar putea fi aproape imposibil în viitorul apropiat. Aceasta este o schimbare de poziției față de cea din februarie, când trei surse au declarat pentru Reuters că Arabia Saudită era dispusă să accepte un angajament politic din partea Israelului de a crea un stat palestinian, mai degrabă decât ceva mai obligatoriu, în încercarea de a obține aprobarea unui pact de apărare cu Washingtonul înainte de alegerile prezidențiale din SUA.

Pentru a încuraja Arabia Saudită să recunoască Israelul, administrația Biden a oferit Riadului garanții de securitate, asistență pentru un program nuclear civil și un nou impuls pentru un stat palestinian. Acordul ar putea remodela Orientul Mijlociu prin unirea a doi inamici de lungă durată și legarea celui mai mare exportator de petrol din lume de Washington, într-un moment în care China face incursiuni în regiune.

Sprijinul pentru palestinieni

Conflictul din Gaza a aruncat discuțiile în incertitudine. Războiul și criza umanitară au consolidat sprijinul arab și musulman pentru palestinieni în conflictul lor de decenii cu Israelul cu privire la teritoriu și stat, făcând dificilă pentru Riad discutarea recunoașterii Israelului fără abordarea aspirațiilor palestiniene.

Alegerile din SUA sunt, de asemenea, un factor important deoarece Trump, un republican, concurează cu vicepreședintele Kamala Harris, o democrată, într-o cursă istoric strânsă pentru Casa Albă.

Relația Arabiei Saudite cu Trump a fost deosebit de strânsă. Prima călătorie în străinătate a lui Trump ca președinte în 2017 a fost la Riad, însoțit de Kushner. După ce jurnalistul expatriat saudit din opoziție Jamal Khashoggi a fost ucis la consulatul saudit din Istanbul, Trump l-a susținut pe prințul moștenitor, în ciuda unei evaluări a serviciilor de informații americane potrivit căreia acesta a autorizat uciderea. MbS a negat implicarea.

Două surse familiarizate cu strategia saudită au declarat că, dacă Trump revine la Casa Albă, prințul moștenitor ar considera încheierea unui acord cu Israelul sub conducerea sa. În cazul în care Harris ar câștiga, acordul ar merge totuși mai departe, au declarat sursele. În orice caz, sursele consideră că MbS are de câștigat, chiar dacă este nevoie de încă câteva luni de răbdare.

Pe 27 septembrie, premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a referit la perspectiva unui acord în termeni pozitivi. „Ce binecuvântare ar aduce o astfel de pace cu Arabia Saudită”, a spus el într-un discurs adresat Adunării Generale a ONU.

Extinderea Acordurilor Abraham

Normalizarea relațiilor israeliano-saudite ar marca o extindere a Acordurilor Abraham sigilate când Trump era în funcție. Acordurile au condus la normalizarea relațiilor dintre Israel și Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Maroc și Sudan. Kushner, care este apropiat de Israel, a condus negocierile în calitate de consilier principal la Casa Albă a lui Trump.

Trei surse apropiate lui Kushner au declarat că dacă Trump câștigă alegerile prezidențiale din noiembrie se așteaptă ca Kushner să fie implicat în negocierile cu Arabia Saudită, chiar dacă într-o calitate neoficială. Un purtător de cuvânt al lui Kushner a negat că acesta își dorește un astfel de rol.

Dacă Kushner ar fi implicat în discuții diplomatice în calitate de cetățean privat într-un al doilea mandat al lui Trump, acest lucru ar putea reprezenta un conflict de interese semnificativ, spun experții în etică, punându-l pe Kushner în situația extraordinară de a purta negocieri la nivel guvernamental cu unul dintre principalii săi investitori financiari.

Deși Kushner și soția sa, Ivanka Trump, au stat în mare parte departe de evenimentele de campanie ale lui Trump, ei au fost prezenți la Convenția Națională Republicană din iulie, stând și aplaudând în loja familiei din spatele lui Trump.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel