Ginsengul, numit deseori „rădăcina vieții”, are un efect pozitiv asupra organismului uman, crescând rezistența acestuia la factorii de stres și stimulând sistemul imunitar.
Ginseng este cunoscut în medicina chineză de peste 4.000 de ani. Planta este clasificată ca adaptogen, deoarece are un efect pozitiv asupra corpului uman, susține sistemul imunitar și endocrin, ameliorează stresul și acționează și ca un afrodisiac natural.
Utilizarea regulată a ginsengului crește eficiența în timpul efortului fizic intens și prelungit. Rădăcina de ginseng conține peste 200 de substanțe chimice, care au un efect benefic asupra corpului uman.
Rădăcina de ginseng este o plantă care a fost folosită, cu succes, de mii de ani în medicina chineză. Are o gamă largă de proprietăți medicinale, fiind una dintre cele mai valoroase plante medicinale din Orientul Îndepărtat. Este clasificată ca adaptogen, adică plante care cresc rezistența organismului la factorii de stres. Utilizarea preparatelor cu ginseng este recomandată, în special, persoanelor care sunt epuizate psihic și fizic, care nu pot face față stresului crescut, precum și în perioada de recuperare.
Congelate sau proaspete, cinci alimente sunt la fel de hrănitoare. Lista completă
Ginseng este o plantă foarte interesantă și se caracterizează prin acțiune farmacologică multidirecțională. Planta susține sistemul imunitar al organismului, activitatea sexuală și este, în general, benefică pentru organism. Substanțele active, conținute în plantă, prezintă activitate antioxidantă și imunostimulatoare, îmbunătățesc starea fizică și psihică a organismului și, în combinație cu tratamentul principal, ajută la combaterea rapidă a bolilor respiratorii.
Utilizarea medicamentelor cu ginseng are un efect pozitiv asupra funcțiilor creierului, inclusiv asupra proceselor de memorare, învățare, concentrare și asociere. Extractele din materiile prime ale acestei plante afectează și metabolismul lipidic, reducând nivelul de colesterol „rău”, crescând, în același timp, nivelul de colesterol „bun”, ceea ce reduce riscul de ateroscleroză.
Dependența de sare este periculoasă. Află cum să reduci consumul acestui mineral
În plus, rădăcina de ginseng oferă organismului o serie de alte elemente benefice, cum ar fi:
- vitaminele C, E și grupa B (B1, B2 și B12);
- oligoelemente precum fier, magneziu, zinc, molibden și sulf;
- compuși fenolici;
- fitosteroli;
- uleiuri esențiale.
Conform numeroaselor studii privind proprietățile extractului de ginseng, acestea au un efect protector atunci când organismul este expus la factori de mediu negativi, cum ar fi radicalii liberi sau radiațiile ionizante.
Nu renunța la aceste alimente chiar dacă ești la dietă
Preparatele cu ginseng sunt indicate în cazul oboselii, a epuizării psihică și fizice. Există multe rapoarte științifice care confirmă efectele benefice ale acestei plante în situații stresante. Ingredientele active conținute în plantă afectează sistemul nervos, reglând procesele metabolice și restabilind echilibrul fiziologic în organism.
Unele studii confirmă că extractul de rădăcină de ginseng contribuie la utilizarea eficientă a oxigenului în celulele corpului, drept urmare reduce nivelul de acid lactic din sânge, care este responsabil pentru formarea durerii musculare. O astfel de durere apare după un efort fizic intens, când există prea puțin oxigen în celulele corpului.
Rădăcina de ginseng are și efect anticoagulant și stimulează inima. De asemenea, trebuie remarcat faptul că ginsengul s-a dovedit a fi benefic în scăderea nivelului de zahăr din sânge și în reglarea producției de insulină, datorită acțiunii sale asupra glandelor suprarenale. Din acest motiv, în absența contraindicațiilor, produsele pe bază de ginseng sunt adesea recomandate ca adaos la principala terapie medicamentoasă pentru diabet.
Ginseng: contraindicații și reacții adverse
Luarea unor doze prea mari de ginseng poate provoca reacții adverse, cum ar fi: somnolență, cefalee, creșterea tensiunii arteriale, tulburări ale somnului, creșterea nivelului de cortizol.
Silueta perfectă, obținută într-o lună: 3 sfaturi despre cum să slăbești rapid
O contraindicație absolută pentru utilizarea suplimentelor de ginseng sunt hipertensiunea arterială, hipercortisolemia și utilizarea medicamentelor care stimulează sistemul nervos central.
Preparatele cu ginseng nu sunt recomandate persoanelor cu tulburări de coagulare a sângelui. Utilizarea lor trebuie convenită cu un medic în caz de boli cronice sau utilizarea concomitentă de medicamente hipoglicemiante. Utilizarea medicamentelor cu ginseng nu este recomandată copiilor, femeilor însărcinate și celor care alăptează.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci