Giorgia Meloni a transmis printr-un mesaj postat pe Twitter solidaritatea față de Ucraina.
"Ştiţi că puteţi conta pe sprijinul nostru loial pentru cauza libertăţii poporului ucrainean. Rămâneţi puternici şi păstraţi-vă credinţa neclintită!", a spus Meloni, care va deveni probabil prima şefă a unui guvern de dreapta al Italiei după cel de-Al Doilea Război Mondial, în condiţiile în care alianţa pe care o conduce şi-a asigurat majoritatea absolută în Parlamentul Italiei, potrivit Agerpres.
Zelenski a felicitat-o pe Meloni într-un tweet şi a mulţumit Italiei pentru ajutor în contextul invaziei ruse asupra Ucrainei.
Actualul premier al Italiei, Mario Draghi, a fost întotdeauna clar în ceea ce priveşte sprijinul său pentru Ucraina şi livrările de arme Kievului, după declanşarea invaziei ruse în urmă cu şapte luni.
La rândul său, Meloni a condamnat ferm Rusia şi a spus în mod repetat în ultimele luni că este în mod clar de partea Kievului. Astfel, în problema Ucrainei, Meloni împărtăşeşte poziţia lui Draghi şi a majorităţii guvernelor europene.
Cu toate acestea, cei doi parteneri ai săi de coaliţie din cadrul viitorului guvern au exprimat unele îngrijorări. Liderul partidului Liga, Matteo Salvini, a criticat sancţiunile împotriva Moscovei şi este un fan al preşedintelui rus Vladimir Putin, în timp ce liderul partidului Forza Italia, Silvio Berlusconi, a fost timp de ani de zile prieten apropiat cu Vladimir Putin şi a susţinut într-un interviu pe care l-a acordat cu o săptămână înainte de alegeri că Putin a fost presat să atace Ucraina.
Citește și:
Referitor la victoria în alegeri a Giorgiei Meloni, ziarul chinez Global Times a scris că succesul forțelor politice ”de extremă dreaptă” este un ”apel de trezire” pentru politica europeană și reflectă incertitudinile politice ale Uniunii Europene.
Pentru a favoriza ascensiunea partidelor naționaliste în Europa, ziarul evidențiază mai mulți factori, printre care criza datoriilor, criza refugiaților care ”a provocat ordinea socială și valorile tradiționale” lăsând UE cu o ”dilemă morală și concretă”, și, în cele din urmă, pandemia de Covid-19 cu repercusiunile ei asupra economiei, și războiul dintre Rusia și Ucraina, cu consecințele sale asupra prețurilor la energie.
Analiștii chinezi au afirmat că victoria extremei de dreapta din Italia arată că atmosfera politică din Europa devine polarizată, forțele politice populiste atât din extrema stângă, cât și din extrema dreaptă crescând în diferite țări, iar acest lucru este un semnal că luptele politice dintre stânga și dreapta vor afecta foarte mult eficiența, fiabilitatea, credibilitatea și continuitatea guvernelor din întreaga Europă și va fi greu pentru UE să efectueze reforme eficiente pe fondul provocărilor grave ale unei crize energetice și conflictul Rusia-Ucraina.
Contextul european
Mass-media occidentale, cum ar fi CNN, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la Meloni și guvernul ei de extremă dreapta, comparând-o cu Benito Mussolini, liderul fascist al Italiei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. BBC a citat un expert italian spunând că ”vom vedea mai multe restricții privind drepturile civile și politicile privind LGBT și imigranții” în Italia.
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat Italia cu privire la consecințele în cazul în care se îndepărtează de principiile democratice, emițând o amenințare abia acoperită înaintea alegerilor de duminică, a informat Reuters.
Este cert că procesul de integrare și unitatea Europei în cadrul UE vor fi contestate, au spus analiștii, menționând că după o serie de incidente printre care Primăvara Arabă, criza datoriilor Greciei, criza imigrației, pandemia COVID-19 și conflictul Rusia-Ucraina, sistemul politic al UE pare incapabil să-și coordoneze efectiv membrii pentru a face față în comun provocărilor majore, iar politicile emise de factorii de decizie sunt departe de a satisface nevoile reale ale populației din Europa.
Acesta este un motiv cheie pentru care forțele politice populiste sau de extremă dreaptă care îndrăznesc să sublinieze aceste probleme devin din ce în ce mai populare, dar experții au mai spus că a sublinia problemele nu înseamnă neapărat rezolvarea lor.
Analiza din China
Cui Hongjian, directorul Departamentului de Studii Europene la Institutul Chinez de Studii Internaționale, a declarat luni: ”Mulți sunt îngrijorați de faptul că alianța de dreapta ar putea să nu fie capabilă să rezolve multe probleme din Italia, cum ar fi criza datoriilor, care ar putea duce la probleme economice pentru întreaga zonă euro.
”Polarizarea politică este adevărata problemă de care UE ar trebui să-și facă griji cu adevărat, deoarece înseamnă că nimeni nu are majoritatea și politicile propuse de o parte pot fi blocate și oprite de cealaltă. Ca urmare, nicio politică practică nu poate fi pe deplin și implementat stabil de guvern”, a declarat Wang Shuo, profesor la Școala de Relații Internaționale a Universității de Studii Externe din Beijing, pentru Global Times.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News