Girafele, printre cele mai uşor de recunoscut animale, sunt destul de misterioase, iar zoologii abia acum încep să descopere câteva dintre comportamentele lor complexe.
Cândva percepută ca o creatură umilă, care se concentrează exclusiv pe găsirea hranei, girafa este descrisă într-o carte din 1991 ca un animal "neadaptat social, care nu formează legături de durată cu alte girafe". Dar noi studii făcute de cei de la Universitatea din Bristol sugerează că girafele au fost neînţelese până acum şi că, de fapt, sunt o specie extrem de complexă, dar şi sociabilă.
"Mă surprinde cel mai mult faptul că am descoperit abia în 2021 că girafele au un sistem social complex. De decenii bune ştim de alte animale, cum sunt elefanţii, primatele şi de construcţiile lor sociale, dar este uimitor pentru cum cum o specie atât de bine cunoscută şi de carismatică precum girafa a putut fi greşit înţeleasă până de curând", a declarat Zoe Muller, autorul studiului şi biolog la Universitatea din Bristol, conform CNN.
În raportul lung de 404 pagini, cercetătorii au descoperit că girafele funcţionează după un sistem bazat pe matriarhat. Astfel, femelele au relaţii de lungă durată cu alte femele şi cu puii lor, cu care formează legături strânse. De asemenea, puii de girafă sunt crescuţi de alte femele într-un fel de creşe, au mai descoperit aceştia, iar femelele se arată deranjate şi chiar triste când un pui din grup moare, chiar dacă nu este al lor. Masculii, însă, au legături strânse doar cu mamele lor.
Studiile pe comportamentele girafelor îşi propun să ajute la supravieţuirea speciei, mai ales că aproape 40 la sută din totalul girafelor de pe planetă au murit din 1985 până acum.
Cel mai important lucru din acest studiu pare a fi că ipoteza bunicii, conform căreia unele animale supravieţuiesc dincolo de anii reproductivi pentru a asigura bunăstarea nepoţilor, se poate aplica şi girafelor. Această teorie mai poate fi aplicată doar orcilor, elefanţilor şi oamenilor.
Astfel, s-a descoperit că femelele girafe trăiesc aproximativ 30 % din viaţă într-o stare post-reproductivă. Elefanţii petrec doar 23 % din viaţă aşa, în timp ce orcile se duc spre 35%. "Cred că bunicile girafe sunt de fapt rezervoare de cunoaştere pentru grup, dar joacă un rol importat şi în îngrijirea puilor", a mai explicat Zoe Muller.
Ea a mai transmis şi că e nevoie de mai multă cercetare pentru a înţelege rolul girafelor mai în vârstă, care pot trăi până la trei decenii, în societatea girafelor, dar şi ce beneficii ar putea aduce ele pentru creşterea puilor, dat fiind faptul că cercetătorii încă nu cunosc multe detalii despre aceste creaturi.
Un alt lucru care încă nu este cunoscut este modul de comunicare al girafelor, dar nici dacă masculii trăiesc dincolo de anii reproductivi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci