Gitenstein, co-autorul Actului de coabitare. SUA și UE interzic o nouă suspendare

Ambasadorul Mark Gitenstein, care și-a încheiat vineri misiunea în țara noastră, confirmă că Statele Unite au cerut forțelor politice din România să evite o criză similară celei din iulie 2012. Mesajul lui Gitenstein, difuzat de Mediafax, care citează un interviu al ambasadorului, acordat AFP, lămurește unele neclarități în ceea ce privește Actul de Coabitare. Documentul a fost discutat de Ponta, Antonescu și Dragnea cu Traian Băsescu, la Cotroceni.

Gitenstein a reamintit autorităților că trebuie să-și respecte promisiunile făcute aliaților euro-atlantici. ”Respectarea tuturor acestor promisiuni poate fi o problemă de viaţă şi de moarte într-o alianţă", a declarat Gitenstein.

NATO şi Statele Unite, implicate într-o alianţă strânsă cu Bucureştiul, au ales să instaleze o componentă-cheie a viitorului lor scut antirachetă în România, scrie AFP, dar Bucureştiul şi-a atras nemulţumirea UE şi a Washingtonului. Motivul: metodele folosite de USL pentru a încerca să îl demită pe rivalul său, preşedintele de centru-dreapta. Este amintită și intervenția secretarului de Stat, Hillary Clinton, care a denunţat provocările pentru procesele constituţionale din România. În faţa acestui val de nemulţumiri, premierul Ponta a promis că statul de drept va fi respectat.

Nu repetați această criză! Cu ce amenință Gitenstein

Gitenstein consideră că suspendarea a fost un spectacol  dezagreabil de privit. "Nu repetaţi această criză!", a declarat el, adresându-li-se oamenilor politici. Acest mesaj  poate fi explicația întâlnirii de la Cotroceni. Gitenstein s-a văzut cu premierul Ponta în cursul dimineții de miercuri, iar seara târziu, cei trei lideri USL au avut discuții cu președintele, înainte ca acesta să plece la Bruxelles, cu un Act al coabitării. Ambasadorul a lansat o amenintare voalata."Coaliţia aflată la putere are meritul că a spus că va respecta condiţiile acordului de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi criteriile definite de UE pentru ameliorarea sistemului judiciar şi combaterea corupţiei. Ea trebuie să îşi respecte promisiunile", subliniază Gitenstein.

"Pentru moment, toate indiciile arată că va urma această direcţie. Dacă nu o va face, va avea o problemă gravă şi se va confrunta cu o nouă criză", a avertizat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel