Cazul Boldea semnalează foarte bine cum procedeul foarte lung care trebuie urmat pentru ridicarea imunității unui parlamentar cu înclinații spre infracționalitate ”politizează și subminează credibilitatea investigației”, a declarat, joi, ambasadorul SUA la București, Mark Gittenstein, după încheierea conferinței privind reformarea sistemului judiciar, organizată la București de Departamentul american de Stat și de Centrul Marshall.
Cazul Boldea arată "problemele pe care le prezintă un sistem amplu de imunitate, mai ales pentru membrii Legislativului. Trebuie de fiecare dată să existe o decizie politică în privinţa ridicării imunităţii", decizie care "politizează şi subminează credibilitatea investigaţiei", a precizat Mark Gittenstein.
De asemenea, ambasadorul SUA la București a afirmat că, atunci "când ai un proces foarte lung care trebuie urmat pentru a putea ridica imunitatea, şi este vorba despre o persoană cu înclinaţie spre activităţi infracţionale, acea persoană va folosi timpul pentru a fugi. Ceea ce s-a întâmplat şi în acest caz. Acesta este riscul unui proces îndelungat de ridicare a imunităţii. Eu sunt pentru acordarea unei imunităţi restrânse, ca în Statele Unite, unde se aplică numai pentru declaraţiile din Congres", a mai spus Gittenstein, citează NewsIn.
Deputatul Mihail Boldea a părăsit teritoriul României, pe frontiera terestră, la data de 17 martie 2012, anterior datei de 20 martie 2012, dată la care Camera Deputaţilor a avizat cererea D.I.I.C.O.T. de încuviințare a percheziției domiciliare, reținerii și arestării preventive a inculpatului.
Citește și:
Mihail Boldea a fugit din țară. Ar fi fost localizat în Turcia
Mihail Boldea, fugar. Deputatul nu s-a prezentat la DIICOT și DNA pentru audieri
Parlamentul i-a retras imunitatea lui Mihail Boldea
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News