Giurgiu: Efigii din bronz cu reprezentarea primilor directori al Colegiului 'Ion Maiorescu', la 150 de ani de la înfiinţare

Efigii din bronz cu reprezentarea primului director al Gimnaziului 'Ion Maiorescu', Nicolae Droc Barcian, şi primului director al Liceului cu acelaşi nume, Savin Popescu, au fost dezvelite luni la Colegiul 'Ion Maiorescu' din Giurgiu, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea acestei unităţi de învăţământ.

Publicitate

'Atunci când vorbim despre excelenţă în educaţie, vorbim şi despre Colegiul 'Ion Maiorescu', dacă vorbim despre istoria oraşului nostru, vorbim şi despre Colegiul 'Ion Maiorescu' şi dacă vorbim despre valori şi despre transmiterea lor generaţiilor viitoare, vorbim şi despre Colegiul 'Ion Maiorescu'.

Dumneavoastră sunteţi cei care astăzi daţi o pagină din istoria acestui colegiu şi trebuie să fiţi mândri de asta şi, mai ales, conştienţi că va trebui să vă ridicaţi la ştacheta pe care valorile plecate din acest liceu au stabilit-o şi să o şi depăşiţi', a declarat deputatul PSD Elena Dinu. Şi senatorul social-democrat Cristian Marciu prezent luni la aniversarea Colegiului a declarat că este mândru că participă la acest moment istoric şi pentru faptul că la aniversarea Centenarului unităţii de învăţământ era elev în clasa a zecea la acest liceu. La eveniment a fost prezent şi secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar Florian Lixandru care a declarat că liceul este un reper cultural şi educaţional.

'Îmi face o deosebită plăcere de a mă afla astăzi la Giurgiu la aniversarea celor 150 de ani de activitate, liceu fanion al judeţului deoarece, traversând vremurile, a rămas un reper de performanţă academică şi culturală şi de promovare a tradiţiilor şi valorilor autentice româneşti în educaţie', a declarat secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar Florian Lixandru. Acesta a oferit Colegiului 'Ion Maiorescu' din partea Ministerului Educaţiei o plachetă aniversară şi o diploma de excelenţă şi a primit, la rândul lui, o plachetă aniversară din partea colegiului.

'Am aceeaşi trăire sufletească şi încărcare emoţională ca fiecare dintre toţi cei prezenţi astăzi pentru că evenimentul la care participăm este, poate, cel mai important eveniment la care mi-a fost dat, în demnitatea de primar, să fiu prezent, rivalizează chiar cu ziua oraşului', a declarat primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu. El a mai spus actualilor elevi ai colegiului prezenţi la aniversare că au o şansă unică, aceea de a fi contemporani cu cei care au sărbătorit Centenarul liceului, să trăiască emoţia acestui mare eveniment de astăzi împreună cu aceştia şi să aibă vârstă care să le permită să prindă să sărbătorească şi aniversarea a două sute de ani de existenţă a colegiului.

Municipalitatea a alocat peste 20.000 de euro pentru realizarea a două efigii din bronz cu reprezentarea primului director al Gimnaziului 'Ion Maiorescu', Nicolae Droc Barcian, şi a primului director al liceului, Savin Popescu pentru a marca 150 de ani de la înfiinţarea primei unităţi de învăţământ la Giurgiu, gimnaziul, liceul şi acum Colegiul 'Ion Maiorescu'. Primarul municipiului şi-a exprimat aprecierea pentru toate generaţiile de dascăli şi elevi care au contribuit la această mare sărbătoare. Consilierul din cadrul Ministerului Educaţiei Monica Ioniţă şi reprezentantul Direcţiei de management strategic şi politici publice Lucian Ghioca s-au aflat printre participanţii la eveniment.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Pro Maiorescu, Petre Cornea, la nivel naţional sunt aproximativ 90 de colegii care au împlinit vârste de peste o sută de ani, dintre acestea 'doar 27 de colegii au venerabila vârstă de 150 de ani printre care şi Colegiul Ion Maiorescu'. Pentru că din studiul documentelor vremii a reieşit faptul că liceul a avut şi un steag, luni, maiorescienii au reînnoit şi această tradiţie şi au ridicat pe catargul din curtea liceului un steag cu denumirea şi însemnele colegiului. Gimnaziul 'Ion Maiorescu' a fost înfiinţat prin Hotărârea Consiliului comunal din 22 iunie 1868, drept gimnaziu, pe baza aprobării Ministerului Instrucţiunii Publice şi al Cultelor.

Clădirea primului sediu (Zalomit) a fost terminată la 29 octombrie 1869. Inaugurarea oficială a avut loc la 4 noiembrie 1869. Cursurile gimnaziului s-au deschis cu 18 elevi, îndrumaţi de doi profesori: Ştefan Arhimandrescu şi C. Fortunatu. Legea de înfiinţare a Liceului 'Ion Maiorescu' a fost adoptată prin vot unanim în Adunarea Deputaţilor la 11 mai 1923 şi de senat la 21 mai 1923. În 1996 a primit titulatura de Colegiul Naţional 'Ion Maiorescu', informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel