Câteva zeci de tablouri inspirate din peisajul giurgiuvean, lumina şi culorile toamnei din vecinătatea Dunării reflectate în şevalet au fost prezentate joi, la Muzeul Judeţean Giurgiu, de artistul plastic Nicoleta Racikovski Costin, stabilită la Giurgiu de aproape două decenii.
'M-am născut la 27 iunie 1947 în Orăştie, Hunedoara, fiind al treilea copil al familiei; părinţii, refugiaţi din Basarabia, proveneau din familii mixte, aşa că am crescut cu o bunică nemţoaică, alta grecoaică, un bunic bulgar şi altul polonez. Familia a ajuns în Bărăgan şi a cumpărat o locuinţă la Brăila, unde am trăit pe bulevardul Karl Marx. Dunărea m-a fascinat mereu, poate de aceea am ajuns ca în urmă cu 17 ani să mă mut în judeţul Giurgiu. Aici, din curtea mea de la Grădinari, am aşezat pe pânză şi culorile toamnei, şi răsăritul verii şi cântecul păsărilor sau nechezatul mânjilor', a declarat Nicoleta Racikovski.
Ea a prezentat aproximativ 40 de lucrări în tehnică de şevalet, ulei sau creion.
'Găzduim astăzi o expoziţie de pictură şi grafică pentru degustare de frumos, pentru că tot a venit toamna, sunt picturi interesante, individualizate prin talentul autoarei Nicoleta Racikovski Costin, aflată la cea de a XXIV-a expoziţie naţională. A ales astăzi să expună la Giurgiu pentru că de 17 ani este locuitor al judeţului, în comuna Grădinari, unde creează adevărate minuni coloristice cu o anume pioşenie. Expoziţia se numeşte 'Vertical I', fiind ca un zbor spre divinitate cu imagini ale naturii în care locuieşte, imagini personalizate, personificate. Este vorba şi de fluturi monumentalizaţi, de cai sau mânji jucăuşi, de peisaje rurale. Pe de altă parte, răzbate şi dorinţa de sacralitate, de a vedea verticalul spre Dumnezeire şi avem aici tablouri superbe sau picturi abstracte cărora ar trebui să le vedeţi întâi denumirea ca să le puteţi înţelege sensul, dar fiecare poate să-i creeze orice sens, pentru că deşi unele seamănă cu altele prin linie sau cromatică, sunt de o originalitate extrem de interesantă', a declarat directorul Muzeului Judeţean Giurgiu, Ionel Muscalu.
La vernisajul expoziţiei au participat oameni de cultură şi de artă şi elevi de la şcolile de artă plastică din judeţ, care s-au apropiat de artistă şi au dorit să afle de la aceasta cât mai multe despre tehnica realizării lucrărilor, modalităţile de exprimare ale autoarei sau mesajul transmis de lucrările acesteia.
Fiecare copil a încercat să dea alte titluri unora dintre picturi, diferite de cele văzute de artistă, fiecare după trăirile şi experienţa lui de viaţă, astfel încât vernisajul s-a transformat într-o adevărată lecţie deschisă.
Expoziţia cu lucrări inspirate din peisajul giurgiuvean va rămâne deschisă la Muzeul Judeţean Giurgiu pe tot parcursul lunii octombrie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu