Peste 2000 de oameni au semnat petiţia online pentru dezisencţie în judeţul Giurgiu, acolo unde cetăţenii se plâng de o adevărată invazie a ţânţarilor. Prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie, a declarat, în exclusivitate pentru DC News, care sunt riscurile la care sunt expuşi cei înţepaţi de ţânţari.
"125.000 de cetățeni din județul Giurgiu sunt grav afectați de invazia de țânțari: copiii nu se pot bucura de vacanță, oamenii nu pot lucra în grădini, seara nu pot să se bucure de vară. În județ nu s-a făcut DELOC dezinsecție. În Giurgiu, pentru 61.000 de cetățeni, măsurile luate au fost insuficiente. Dacă în Timișoara, costul dezinsecției este de 3,13 euro/locuitor, în Giurgiu este de 1,15 euro/locuitor", transmit iniţiatorii petiţiei.
”Am început cu dezinsecțiile terestre de la sfârșitul lunii mai, iar la începutul lunii iunie au început să fie trimise atenționțări de vreme instabilă, furtuni însoțite de vânt, grindină și descărcări electrice, dar cu toate acestea noi am continuat dezinsecțiile și în luna iunie. Vreau să spun că folosim aceeași substanță de 3 ani, însă am observat că nu-și mai face efectul. Din păcate, ne confruntăm cu altă specie de țânțari,” a precizat primarul Nicolae Barbu.
"În România, nu sunt foarte multe boli transmise prin ţânţari. Ne aşteptăm să apară infecţia cu virusul West Nile, ca în fiecare an. Din fericire, majoritatea cazurilor sunt inaparente, sau e vorba de infecţii uşoare. Din nefericire, însă, sunt şi cazuri în care infecţiile sunt mai grave şi pot duce la decese. Şi anul trecut, dacă ne aducem aminte, au murit 20 de persoane din aceste cauze. Supravegherea a început din luna iunie, momentan nu sunt cazuri înregistrate, dar ne aşteptăm să apară şi aceste cazuri. Alte tipuri de infecţii, Zika şi Malaria, nu se transmit în România, ele fiind de import, de la persoane care au mers în ţări unde se transmit aceste virusuri. Nu este domeniul meu de specialitate, cred că tratamentele ar trebui începută mai devreme, ca să evite stadiile larvare iniţiale, astfel încât să se evite apariţia unui număr foarte mare de ţânţari. Există recomandări clare de la laboratoare care se ocupă cu studiul ţânţarilor care spun când e bine să se facă această dezinsecţie, mai ales că ea nu înseamnă doar uciderea ţânţarilor, ci şi distrugerea larvelor. Singura infecţie care poate să apară în România e cea cu virusul West Nile", a declarat Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie, pentru DCNews.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu