Glaucomul şi retinopatia diabetică, printre principalele cauze ale pierderii vederii

Degenerescenţa maculară, retinopatia diabetică sau alte retinopatii asociate unor boli sistemice şi glaucomul sunt principalele cauze ale pierderii vederii, arată medicul oftalmolog Laura Macovei de la Spitalul Militar Central 'Carol Davila'.

Alegeri prezidentiale 2024

'Degenerescenţa maculară legată de vârstă este cauza principală de scădere a vederii la pacienţii cu vârste peste 60 de ani în ţările dezvoltate, afectează vederea centrală a pacienţilor, îngreunând sau făcând imposibile activităţi precum cititul sau şofatul. Retinopatia diabetică sau alte retinopatii asociate unor boli sistemice, accidentele vasculare retiniene arteriale sau venoase, infecţii retiniene (precum toxoplasmoza) sunt alte cauze ale scăderii vederii. (...) Glaucomul este o a doua cauză a orbirii în lume la pacienţii cu vârsta peste 60 ani şi evoluează frecvent fără durere sau alte manifestări. Deşi nervul optic suferă leziuni ireversibile, doar un diagnostic şi un tratament precoce pot controla această afecţiune insidioasă', a explicat medicul, pentru Agerpres.

Potrivit dr. Laura Macovei, acuitatea vizuală diminuată poate apărea temporar sau permanent, parţial sau complet, la unul sau la ambii ochi, acut sau progresiv, fiind sau nu însoţită de alte manifestări, cauzele multiple putând fi de cele mai multe ori prevenite sau tratate medical ori chirurgical. 'Cu cât pacientul se adresează mai rapid medicului oftalmolog, cu atât cresc şansele instituirii unui tratament eficace', subliniază medicul militar.

Laura Macovei a explicat că mecanismele cele mai frecvente ale tulburărilor de vedere sunt opacifierea structurilor oculare transparente prin care lumina ajunge la retină (cornee, cristalin, vitros), patologii retiniene, patologii ale nervului optic sau căilor vizuale. Aceste mecanisme pot apărea independent sau se pot asocia în cadrul unor patologii. Medicul a arătat că în cazul erorilor refractive (miopie, hipermetropie, astigmatism, presbiopie) scăderea vederii se datorează focusării incorecte a razelor de lumină la nivel retinian. Aceasta se poate uşor corecta prin ochelari sau lentile de contact, precum şi prin diverse procedee de chirurgie.

'Corneea este ţesutul transparent aflat în partea anterioară a ochiului, în faţa irisului şi a pupilei şi are un rol foarte important în vederea normală. Afectarea transparenţei corneene poate apărea în infecţii (precum keratita herpetică sau infecţii apărute în urma portului prelungit al lentilelor de contact), în eroziuni, traumatisme, arsuri chimice, arsuri solare. Cristalinul are rolul unei lentile naturale şi este situat în spatele irisului şi pupilei. Claritatea cristaliniană este afectată în cataractă - cauza frecventă de scădere a vederii la pacienţii în vârstă şi, în continuare, principala cauză de orbire la nivel mondial', a afirmat medicul militar.

Conform dr. Laura Macovei, în cataractă apare o scădere progresivă, generalizată a acuităţii vizuale, însă în urma tratamentului chirurgical afecţiunea se vindecă în mod complet.

'Vitrosul, gelul transparent ce ocupă cel mai mare volum al globului ocular, are rolul de a menţine stabilitatea structurală a ochiului şi funcţia normală a retinei. Sângerarea în vitros produce o scădere bruscă sau progresivă a acuităţii vizuale şi poate avea multiple cauze, cele mai frecvente fiind retinopatia diabetică, rupturile retiniene şi traumatismele. Retina este o membrană fină, situată pe partea internă a globului ocular, care conţine celule sensibile la lumină. Atunci când structurile retiniene sunt afectate în cadrul unor patologii, razele luminoase ajunse la acest nivel nu produc corect imaginile care ar trebui transmise către creier în vederea realizării procesului vederii', a precizat medicul.

Ea subliniază că dezlipirea de retină, adică separarea acesteia de peretele ocular, reprezintă o urgenţă oftalmologică şi fără tratament poate duce la orbire. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel