Gogonele murate în saramură pentru iarnă. Rețeta cu care nu dai greș. Secretul bucătarilor. Gogonele murate puse în saramură nu ar trebui să lipsească din bucătăria ta. Sunt delicioase și sănătoase, iar la iarnă îți vor prinde numai bine. Iată cum se pun gogonelele.
gogonele
morcovi
rădăcină de hrean (frunze de hrean)
boabe muştar (opţional)
boabe piper (opţional)
usturoi
ardei iuţi
frunze de ţelină
mărar uscat
apă
sare
Gogonele murate în saramură pentru iarnă. Spălăm gogonelele, morcovii şi ţelina. Unul din secretele rețetei: Cele mai bune gogonele murate vor fi cele uşor roşiatice. Tăiem morcovii rondele sau fâşii şi curăţăm usturoiul. Pregătim borcane curate şi pe fundul acestora punem frunze de ţelina şi mărar după care începem să aşezăm gogonelele,încercând să le potrivim în aşa fel încât să stea cât mai înghesuite.
Gogonele murate în saramură pentru iarnă. Punem întâi un rând şi apoi continuăm cu altul până sus. În golurile dintre acestea putem pune şi morcovi mici întregi sau felii de morcov precum şi alte bucăţi de legume pe care dorim să le murăm.
Vezi și: Ce să pui în murături pentru a rămâne tari și gustoase la iarnă. Secretul gospodinelor adevărate
Gogonele murate în saramură pentru iarnă. Când am terminat de aşezat totul în borcane punem deasupra un catel-doi de usturoi şi un ardei iute întreg sau chiar bucăţi, în funcţie de cât de mare este borcanul în care muram gogonelele, scrie lecturisiarome.
Gogonele murate în saramură pentru iarnă. În final adăugăm şi frunze verzi de ţelina, tije uscate de mărar şi frunze verzi de hrean sau rădăcină de hrean tăiată fâşii. Opţional putem adăuga şi condimente cum ar fi boabe de pierp, boabe de muştar, sau boabe de coriandru.
Gogonele murate în saramură pentru iarnă. Punem sub borcane un obiect de metal, un grilaj sau lama unui cuţit pentru a împiedica posibilă deteriorare a acestuia când vom care turnam saramura clocotită. Facem saramura care nu este altceva decât o soluţie de apă cu sare.
Vezi și: Cum sterilizezi borcanele pentru conservele de fructe sau legume. Orice gospodină trebuie să știe
Gogonele murate în saramură pentru iarnă. Aproximam cantitatea de apă necesară pentru a umple borcanele şi adăugăm sare mare, grunjoasa, specială pentru murături (deci FĂRĂ iod!) în funcţie de câtă apă avem. Se pun 20 de grame de sare (o lingură) la un kilogram de apă.
Gogonele murate în saramură pentru iarnă. Punem soluţia pe foc şi lăsăm să dea două-trei clocote după care dăm vasul cu saramura deoparte. Aşa fierbinte cum este începem să o turnăm în fiecare borcan astfel încât să ajungem până la limita de sus a gurii borcanului şi să acopere tot.gogonele murate
Gogonele murate în saramură pentru iarnă. Lăsăm borcanele aşa cum sunt ele puse, deci fără să le închidem cu capacele, până a doua zi când dăm jos din saramura o cantitate cât să mai rămână în borcan până unde începe gâtul acestuia.
Gogonele murate în saramură pentru iarnă. Închidem cu capace, întoarcem borcanele invers ca să verificăm saramura să nu cumva să curgă. Le agităm de două-trei ori, după care le punem la păstrare în loc întunecos şi răcoros până când le vom consuma.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu