Gogoși berlineze, rețeta. Sunt pufoase și pline cu gem

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (RODNAE Productions)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (RODNAE Productions)

Gogoșile berlineze sunt pufoase, pline cu gem și se prepară foarte ușor. Iată rețeta...

Ingrediente

- 1 pliculeţ drojdie uscată
- 3 gălbenuşuri + 1 ou
- 300 g făină + extra pentru frământat/dospit
- 120 ml lapte
- 3 linguri zahăr
- 40 g unt
- un praf generos sare
- 1 pliculeţ zahăr vanilat
- 2 linguri rom
- coaja unei portocale

Pentru servit și prăjit

 - ulei (pentru prăjit)
 - zahăr pudră
 - gem pentru umplut

Cum se prepară

Pune făina într-un recipient încăpător şi fă o gaură în centru. În gaura făcută toarnă amestecul de 2 linguri de lapte cald cu drojdia uscată, puţin zahăr şi un praf de sare. Amestecă uşor, adaugă puţină făină deasupra şi lasa maiaua la crescut 20 de minute la cald. În răstimp, bate gălbenuşurile cu oul şi zahărul spumă, timp de 3-4 minute, apoi adaugă toate mirodeniile şi laptele, porivi retetepractice.ro. Adaugă gălbenuşurile peste maiaua umflată şi începe să frămânţi timp de 10-15 minute, adăugând şi untul topit, până obţii un aluat fin.

Presară aluatul cu făină şi dă-l la crescut 20 de minute, apoi repetă frământarea pe un blat bine înfăinat. Rotunjeşte aluatul, presară iar făină, acoperă coca şi dă-o la crescut pentru o oră. Când aluatul s-a umflat, pregăteşte o tavă bine presărată cu făină şi dă-o deoparte. Pe blatul bine presărat cu făină întinde foaia de aluat cât să ajungă la 1 cm grosime. Taie gogoșile cu o formă de prăjituri sau cu un pahar cu gură largă. Aşază fiecare gogoaşă pe tava pregătită şi dă gogoşile la crescut pentru cel puţin 30 de minute la căldură.

Prăjeşte gogoşile în ulei, desprinzându-le de pe tavă cu cât mai multă grijă, pentru a nu le desumfla. Scufundă gogoşile în baie de ulei încinsă şi acoperă-le cu capacul. După 1-2 minute, întoarce-le, lasă-le să se rumenească şi scoate-le pe şervete de hârtie. Umple-le cu gemul preferat, apoi presară gogoşile berlineze cu zahăr pudră.

Vezi și: Papanași delicioși cu smântână și dulceață. Rețeta este foarte simplă!

BONUS: Gogoși cu drojdie. Rețeta veche din 1957

Ingrediente

500 g făină
15 g drojdie proaspătă
1/2 linguriţă sare
puţină esenţa de vanilie
puţină coajă de lămâie rasă
apă cât cuprinde pentru a face o cocă moale
ulei pentru prăjit gogoşile
câteva linguri zahăr pudră

Cum se prepară

Din făină, drojdie, sare, vanilie, coaja de lămâie rasă şi apă se frământă o cocă moale să se poată lua cu lingura. Se lasă coca să crească. După ce a crescut, se ia cu lingura  din cocă, se pun grămăjoare din câte o lingură de coca într-o tigaie cu ulei bine încins şi se prăjesc gogoşile (se procedează ca la gogoşile pripite). Se servesc fierbinţi şi pudrate cu zahăr.

Textul original al reţetei preluate din "Carte de bucate", Elisabeta Ciortan și Xenia Nicolau, 1957, prezentată de rețeteistorice.ro : "500 g făină, 15 g drojdie de bere, ½ linguriţă sare, apă cât cuprinde pentru a face o cocă moale, ulei pentru prăjit, 2 linguri zahăr pudră, vanilie, coajă de lămâie. Se frământă o cocă moale să se poată lua cu lingura, se lasă să crească şi apoi se ia cu lingura şi se prăjeşte în ulei bine încins. Se procedează ca la gogoşile pripite. Se servesc fierbinţi şi pudrate cu zahăr.”

Vezi și: Rețeta de scovergi de pe vremea bunicii. Gustul autentic de altădată!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel