Gogoși la cuptor cu suc de mere și scorțișoară. Rețeta inedită de toamnă

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Ai încercat vreodată varianta de gogoși la cuptor? Dar cu suc de mere și scorțișoară? Combinația este una câștigătoare cu siguranță. Iată cum se prepară...

Ingrediente

- 360 ml suc de mere
- 245 g făină
- 1 linguriță praf de copt
- 0,5 linguriță bicarbonat de sodiu
- 0,5 linguriță scorțișoară
- 0,5 linguriță cardamom
- 0,25 linguriță nucșoară
- un praf de sare
- 1 ou
- 50 g zahăr
- 50 g zahăr brun
- 40 g unt topit
- 120 ml lapte bătut
- 1 linguriță extract/esenta de vanilie

Topping

- 70 g unt
- 80 g zahăr
- 2 lingurițe scorțișoară

Cum se prepară

Preîncălzim cuptorul la 170°C. Pregătim o tavă specială pentru gogoși la cuptor sau o tavă de brioșe. Aleg un suc de mere natural, care să aibă o consistență mai groasă, scrie madelicii.ro.

Punem sucul într-o cratiță și lăsăm să fiarbă pe foc mediu timp de câteva minute, până când devine mai gros și cantitatea se reduce aproximativ la jumătate (aproximativ 200 ml). Opțional, poți pune la fiert și batoane de scorțișoară, alte condimente și felii de portocală. La final, lăsăm să se răcească la temperatura camerei.

Într-un bol, amestecăm făina cernută, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, condimentele și sarea. Lăsăm deoparte. Într-un bol încăpător, batem bine oul cu zahărul și zahărul brun până când obținem o compoziție spumoasă. Adăugăm untul topit (să fie călduț, nu fierbinte), aproximativ 200 ml de suc de mere, laptele bătut și vanilia, amestecând după fiecare. Adăugăm treptat amestecul cu făină în compoziția cu ingrediente umede, amestecând până se omogenizează.

Umplem pe jumătate fiecare cavitate din tavă cu aluatul format. Dacă ai o tavă de gogoși, îți va fi mai simplu să folosești un poș pentru a umple uniform cu compoziție. Dăm la cuptor pentru aproximativ 10 minute (verificăm cu scobitoarea). Forma mea de gogoși are 6 cavități, așa că am copt în tranșe, lăsând gogoșile să se răcească pe un grilaj.

Topim untul. Amestecăm zahărul cu scorțișoara. După ce gogoșile s-au răcit suficient cât să le putem manevra, ungem cu un penson fiecare gogoașă cu unt topit, apoi le tăvălim prin amestecul cu zahăr și scorțișoară.

BONUS: Gogoși cu drojdie. Rețeta din 1957 

Ingrediente

- 500 g făină

- 15 g drojdie proaspătă   

- 1/2 linguriță sare

- puțină esență de vanilie

- puțină coajă de lămâie rasă

- apă cât cuprinde pentru a face o cocă moale

- ulei pentru prăjit gogoșile

- câteva linguri zahăr pudră

Cum se prepară

Din făină, drojdie, sare, vanilie, coajă de lămâie rasă și apă se frământă o cocă moale să se poată lua cu lingura. Se lasă coca să crească. După ce a crescut, se ia cu lingura din cocă, se pun grămăjoare din câte o lingură de cocă într-o tigaie cu ulei bine încins și se prăjesc gogoșile (se procedează ca la gogoșile pripite), potrivit reteteistorice.ro. Se servesc fierbinți și pudrate cu zahăr.

Dacă gogoșile în sensul simplu al cuvântului nu te încântă, poate ai poftă de o porție de papanași.

Papanași cu smântână și dulceață de afine

Ingrediente

- 500g brânză de vaci proaspătă și scursă
- 2 ouă
- 4 linguri făină
- o lingură zahăr
- coaja rasă de la o lămâie (netratată chimic)
- un praf de sare
- ulei pentru prăjit

Servire:

- smântână
- dulceață de afine

Cum se prepară

Într-un bol mare, amestecă brânza de vaci scursă, ouăle, făina, zahărul, coaja rasă de lămâie și un praf de sare. Amestecă bine până când toate ingredientele sunt omogenizate și obții un aluat puțin lipicios.

Pe o suprafață de lucru presărată cu făină, formează din aluat biluțe, apoi modelează-le sub formă de gogoși, lăsând un mic orificiu în mijloc pentru a favoriza coacerea uniformă. Poți să îți ungi mâinile cu puțin ulei pentru a preveni lipirea aluatului.

Încinge ulei într-o tigaie adâncă sau într-o cratiță. Când uleiul este suficient de încins, adaugă papanașii și prăjește-i pe fiecare parte până devin aurii și crocanți. Asigură-te că îi întorci de câteva ori pentru a se prăji uniform. Servește-i calzi, alături de smântână și dulceață de afine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel