Gogoşile şi iluminatul stradal, cauze ale depresiei

depresie
depresie

Grijile zilnice, banii şi problemele în relaţii se numără printre factorii care pot duce la declanşarea depresie, spune psihologul dr. Rick Norris. Însă pe lângă acestea, experţii susţin că există şi alte cauze mai puţin cunoscute şi care pot părea ciudate la prima vedere care duc la instalarea depresiei. Acestea sunt: vremea, anticoncepţionalele, consumul de gogoşi şi iluminatul stradal, potrivit dailymail.co.uk.

Iată cum influenţează aceste lucruri starea de spirit:

În timp ce pentru mulţi oameni vremea caldă poate fi motiv de bucurie, pentru alţii aceasta poate înseamna un singur lucru: depresie. Asta pentru că suferă de tulburări afective sezoniere (SAD). Experţii susţin că aceste tulburări sunt legate de sensibilitatea la căldură şi de dezechilibrele hormonale. Potrivit unei teorii, atunci când e cald glanda tiroidă produce mai puţini hormoni, ceea ce duce la o lipsa de energie.

O alta teorie este faptul că vremea caldă reduce capacitatea de a face faţă stresului mental.

"La persoanele cu depresie de vară, veţi vedea o scădere a poftei de mâncare şi insomnie. Depresia de iarnă, duce la creşterea apetitului şi la mai multe ore de somn", explică dr. Alfred Lewy, director la Oregon Health Science University.

Femeile care iau anticoncepţionale sunt aproape de două ori mai susceptibile de a fi depresive ca cei care nu, potrivit unui studiu din 2005 de la Universitatea Monash din Australia.

Chiar dacă ar putea să ne înveselească pe moment, alimentele precum gogoşile pot face rău bunăstării mintale.

"Avem tendinţa să consumăm produse zaharoase şi grase pentru a remedia rapid starea de spirit, dar acest lucru poate avea urmări negative. Starea noastră de spirit este determinată de un flux continuu de energie de la glucoza din sânge la creier", explică Helen Bond, pe de Asociatia Dietetică britanică.

Informaţia este transportată între celulele de substanţe chimice, cum ar fi dopamina. Ridicarea nivelului de dopamină poate stimula starea de spirit, în timp ce scăderea nivelului duce la o stare de tristeţe.

Prea mult lumină în dormitor, de la iluminatul stradal, o lumină de noapte sau chiar strălucirea de la ecranul unui televizor poate avea un efect negativ asupra creierului, spun oamenii de ştiinţă de la Ohio State University. Studiile efectuate pe animate au arătat că expunerea la lumină slabă pe timp de noapte poate determina modificări într-o zonă a creierului responsanilă de depresie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel