Gong final pentru coaliţia de guvernare dintre conservatori şi extrema dreaptă din Austria

Destituirea ministrului de interne Herbert Kickl a provocat un val de demisii în lanț
Destituirea ministrului de interne Herbert Kickl a provocat un val de demisii în lanț

Coaliţia guvernamentală dreapta-extrema dreaptă a luat sfârşit în Austria cu câteva zile înainte de alegerile europene, după demisiile anunţate luni a tuturor miniştrilor FPOe din executiv, în urma scandalului declanşat de difuzarea unei înregistrări compromiţătoare cu liderul naţionalist Heinz-Christian Strache, relatează AFP.

Partidul libertăţii din Austria (FPOe) a anunţat luni seară că-şi retrage cu efect imediat toţi miniştrii din guvernul format împreună cu conservatorii cancelarului Sebastian Kurz, fără a mai aştepta alegerile anticipate.

Această plecare are loc după decizia şefului guvernului de a-l concedia pe ministrul de interne de extremă dreapta Herbert Kickl. În jurul acestui om politic controversat, strateg al FPOe, s-a creat luni o nouă criză în sânul coaliţiei în agonie.

Sebastian Kurz a afirmat că profilul ministrului este incompatibil cu derularea anchetei privind înregistrarea realizată în secret în oraşul Ibiza în 2017, în care apare Heinz-Christian Strache, fostul şef al FPOe, şi care a dus sâmbătă la demisia sa din toate funcţiile, inclusiv cel de vicecancelar.

"Este clar că dl Kickl nu se poate ancheta pe el însuşi", a afirmat cancelarul.

O astfel de demitere se va traduce prin plecarea tuturor miniştrilor FPOe din guvern, a avertizat luni Norbert Hofer, ministru al transporturilor şi noul şef desemnat al partidului.

Polemici și percheziții



În cele 18 luni ale coaliţiei la putere, ministrul de interne s-a aflat în centrul a numeroase polemici. El a provocat un scandal naţional dispunând o percheziţie, imediat după numirea în funcţie, a sediului serviciilor de securitate interne (BVT). 

Numeroase documente au fost confiscate şi, considerând fiabilitatea BVT afectată, serviciile de informaţii aliate s-au distanţat faţă de această instituţie.

FPOe mai deţinea, pe lângă portofoliul de interne, şi pe cele ale afacerilor externe, apărării, transporturilor şi muncii.

Cancelarul Kurz a făcut luni un apel solemn la toate partidele de opoziţie să "garanteze stabilitatea" ţării, zguduită de prăbuşirea coaliţiei. Această criză a dus la convocarea de alegeri anticipate.

Dreapta conservatoare a lui Kurz şi dreapta naţionalistă şi cu tendinţe eurosceptice reprezentată de FPOe, aliate din 2017, au avut în comun o linie dură împotriva imigraţiei.

Liderii celor două formaţiuni se afişau ca un model de coaliţiei de urmat la scara UE, unde formaţiunile naţionaliste au avut tot mai multe succese electorale în ultimii ani şi speră să-şi întărească poziţia în Parlamentul European după alegerile europene din 23-26 mai.

După criza politică provocată de "Ibiza-gate", responsabilii europeni au avertizat împotriva votului pentru extrema dreaptă în aceste alegeri considerate cruciale pentru viitorul Europei.

Filmarea care i-a pus capac


Liderul conservatorilor europeni, germanul Manfred Weber, a spus că din asta trebuie învăţată o "lecţie clară". "Nu trebuie să le dăm acestor radicali nicio influenţă asupra Europei noastre", a spus el.

La rândul ei, cancelarul german Angela Merkel a făcut un apel la rezistenţă faţă de "politicienii care sunt de vânzare", într-o referire directă la scandalul din Austria.

Înregistrarea video arată un lider politic "care nu se gândeşte la interesul Europei", a comentat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

În declaraţiile lui Strache înregistrate cu camera ascunsă în timpul unei întâlniri organizate pentru a-l prinde în capcană, fostul şef al extremei drepte vorbea despre încredinţarea de contracte publice în Austria în schimbul susţinerii financiare ruse.

El vorbea, de asemenea, despre un sistem de finanţare ilegal al FPOe, un partid pe care îl conducea din 2005, conform unor extrase difuzate vineri de media germane dar a căror origine nu a fost stabilită.

În contextul posibilelor repercusiuni ale acestei afaceri asupra scrutinului european, lidera extremei drepte din Franţa, Marine Le Pen, aliată a FPOe, s-a distanţat faţă de fostul lider austriac, căruia i-a reproşat "o greşeală gravă".

Efectele acestui seism politic din Austria s-au resimţit în primul sondaj făcut public luni. FPOe a scăzut în intenţiile de vot cu 5%, până la 18%, în timp ce partidul conservator al lui Kurz este creditat cu 38% din voturi, în creştere.

Vezi și: Toți miniștrii de extremă dreapta din Guvernul austriac au demisionat în bloc

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel