Google a reușit să creeze un program care l-a învins, de cinci ori la rând,pe campionul European la Go, un joc extrem de complex, mult mai decifil decât șahul.
Go este un joc de strategie ce constaă în plasarea unor piese albe și negre (stones) pe o tablă 19X19 cu 361 de poziții. Este unul dintre cele mai complicate jocuri create vreodată, în el contând foarte mult intuiția de moment. Scopul este să controlezi peste jumătate din tabla de joc. Go a fost înventat în China, acum câteva mii de ani.
Jocul este mult mai complex decât șahul și este mult mai greu de estimat cine va câștiga. La început sunt 361 de mutări posibile și la un moment dat sunt în medie 200 de poziții vacanțe pe tablă, față de 20 în medie, la șah. În plus, dacă un joc de șah se termină în medie în 80 de muăari, la Go numarul este aproape dublu.
Fiind atât de complex jocul, un computer nu putea fi "învățat" să facă performanță la fel cum s-a procedat cu programele care au obținut super-victorii la șah. Echipa DeepMind de la Google și-a numit programul AlphaGo și l-a antrenat în trei etape, prima fiind analizarea a 30 de milioane de mutari din jocurile celor mai buni campioni. Apoi, computerul a simulat milioane de jocuri, iar la etapa finală a acumulat cunoștiințe intuitive despre care mutari sunt potrivite, astfel că soft-ul poate estima cum va evolua un joc, pe termen lung.
Softul AlphaGo a reușit în octombrie să-l bată în cinci jocuri consecutive pe campionul european la Go, Fan Hui, performanță care nu a mai fost reușită până acum. Următorul pas este ca AlphaGo să încerce să-l învingă și pe campionul mondial.
La Go, oamenii au de partea lor intuiția, dar sunt limitați de faptul că pot obosi, se pot enerva și pot deveni neatenți, ceea ce afectează grav performanțele de joc. În plus, există o limitare mentală fiindcă din cauza complexității, Go este un joc care poate fi jucat de maxim 1.000 de ori/an de oameni, în timp ce computerul poate rezista la milioane de jocuri.
Ideea este că soft-ul învață mereu și devine tot mai bun pe măsură ce joacă mai mult și analizează mai mult.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News